Procurorul cere 19 ani de închisoare pentru Filat

  • 22 Iunie 2016 18:21
Procurorul cere 19 ani de închisoare pentru Filat

Procurorii cer 19 ani de închisoare pentru Vlad Filat în dosarul în care fostul premier este judecat pentru corupere pasivă și trafic de influență.

În ședința de judecată de astăzi s-au susținut dezbaterile judiciare, urmând ca la următoarea, programată pentru luni 27 iunie, ex-premierului să-i fie oferit ultimul cuvânt. Avocații apărării susțin că acest dosar este unul politic și reprezintă o rușine pentru justiția din Republica Moldova.

19 ani de închisoare, confiscarea averii, amendă de 3 mii de unități convenționale, echivalentul a aproximativ 60 de mii de lei și privarea de a deține funcții pe o perioadă de cinci ani. Aceasta este pedeapsa pe care procurorul Adriana Bețișor a cerut-o în fața instanței pentru fostul premier Vlad Filat.

”Am solicitat ca să-i fie aplicată o pedeapsă de 19 ani cu cumul total, atât pentru corupere pasivă cât și pentru trafic de influență, trei mii unității convenționale amendă și privarea de a ocupa funcții publice pe o perioadă de cinci ani.  Pentru ce a fost remunerat ilicit de către  denunțătorul Șor, a fost solicitată confiscarea bunurilor sale, contravaloarea obiectului remunerației”, a declarat Adriana Bețișor.

A
vocații apărării califică cererea procuroarei drept o rușine pentru Republica Moldova și susțin că probele prezentate în instanță sunt presupuneri care nu pot fi susținute. Avocatul Igor Popa susține în continuare că Vlad Filat nu este vinovat, iar dosarul este unul politic.

”90 la sută din acest dosar este cu probe nepertinente, colectate contrar legislației Republicii Moldova. Procurorul a mers doar pe presupuneri. Nu există probe care să demonstreze vinovăția lui Vlad Filat. Este un martor, IlanȘor,  care este o persoană dubioasă. El nu poate fi martor”, a declarat avocatul Igor Popa.

Potrivit lui Igor Popa, Vlad Filat, care era vizibil slăbit de pe urma grevei foamei, nu a fost receptiv în cadrul ședinței, și nu a fost în stare să înțeleagă ce se întâmplă în instanță, în  condițiile în care certificatul medical îl prezenta drept apt de participare.

Vlad Filat a fost adus astăzi în instanță de mascați înarmați. Ieri, ședința a fost amânată, după ce Vlad Filat, aflat în greva foamei de 20 de zile,și-a pierdut cunoștința în sala de judecată. Fostul premier a renunțat aseară la greva foamei, potrivit unui comunicat al Departamentului  Instituțiilor Penitenciare.
Fostul premier Vlad Filat a scris săptămâna trecută că sentința în cazul său care va fi de 16-18 ani, ar fi fost deja decisă și va fi anunțată până la sfârșitul acestei luni, la comanda lui Vlad Plahotniuc.

Totodată, avocații lui Vlad Filat au transmis un apel să se implice cătretoate organizațiile internaționale care sprijină drepturile omului din țara noastră precum și la toate ambasadele străine, acreditate la Chișinău.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău