Procurorii germani i-au pus sub acuzare pe șefii Volkswagen în scandalul emisiilor

  • 24 Septembrie 2019 14:45
Procurorii germani i-au pus sub acuzare pe șefii Volkswagen în scandalul emisiilor

Procurorii germani au anunțat marți că i-au acuzat pe foști și actuali șefi ai grupului auto Volkswagen AG de manipularea bursei în privința scandalului emisiilor (Dieselgate), care a izbucnit în septembrie 2015, transmit DPA și Reuters.

Directorul general al Volkswagen, Herbert Diess, fostul director general Martin Winterkorn și președintele Hans Dieter Poetsch sunt acuzați că în mod intenționat nu i-au infirmat la timp pe investitori de impactul financiar al scandalului. Din acest motiv, ei au influențat în mod necorespunzător prețul acțiunilor companiei, a precizat Procuratura din Braunschweig.

Avocatul lui Diess susține că directorul general nu ar fi putut anticipa turbulențele de pe piețele financiare și și-a efectuat în continuare atribuțiile.

Winterkorn a demisionat la câteva zile după izbucnirea scandalului. În 2017, el le-a declarat autorităților că nu a știut mai devreme de manipularea emisiilor.

După ce oficialii VW au recunoscut falsificarea rezultatele testelor antipoluare, acțiunile grupului german au scăzut la Bursa de la Frankfurt cu până la 37%.

Dacă investitorii ar fi știut din timp de manipularea emisiilor, ei ar fi putut să-și vândă mai devreme acțiunile sau nu ar fi făcut achiziții, au argumentat reclamanții.

Pe plan global, Volkswagen a plătit pentru implicarea în scandalul emisiilor aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 de miliarde de dolari). În mai, compania a anunțat că a pus deoparte încă un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pentru cheltuieli juridice.

Investitorii au pierdut milioane de euro în septembrie 2015, când Volkswagen a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău