Procurorii au trimis în judecată dosarul de învinuire pe două capete de acuzare în privința fostului director CFM, Iurie Topală

  • 21 Decembrie 2022 12:09
Procurorii au trimis în judecată dosarul de învinuire pe două capete de acuzare în privința fostului director CFM, Iurie Topală agora.md

Procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul de învinuire pe două capete de acuzare în privința fostului director CFM, Iurie Topală, extrădat din Belgia, cu prejudicii de peste 400 milioane lei, anunță Procuratura Generală.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea pe banca acuzaților a fostului director al Calea Ferată din Moldova (CFM), extrădat din Belgia, pe două capete de acuzare, în dosarul întreprinderii pe care a condus-o.

Procurorii îl acuză pe fostul director de faptul că urmare a depășirii atribuțiilor de serviciu de către acesta, întreprinderea nu a încasat venituri de aproape 800 milioane lei.  Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporții considerabile, de aproape 100 milioane lei, rezultate din pierderile nete din 2018 și 2019.

De asemenea, fostul director general este învinuit că urmare a abuzului de serviciu, de  comun cu alți membri ai grupului criminal organizat, a favorizat două întreprinderi care acordau servicii de transport Căii Ferate, fiind beneficiari efectivi ai acestora.

Urmare a acțiunilor persoanei acuzate, cu participarea altor membri ai grupului criminal, întreprinderile favorizate au beneficiat de tarife preferențiale la serviciile de transport feroviar, în perioada anilor 2017-2019, prejudiciind CFM cu peste 300 milioane lei.

În cadrul urmăririi penale, procurorii PCCOCS, de comun cu angajații Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale au identificat și au sechestrat bunuri mobile și imobile atât ale persoanei acuzate, cât și ale celor interpuse, acestea fiind localizate în Moldova, dar și în jurisdicții străine precum România și Belgia. Valoarea totală a sechestrelor aplicate este de aproximativ un milion de euro.

Rezultatul urmăririi penale declarat a fost obținut cu implicarea mai multor instituții cu competență pe domenii – Serviciul Fiscal de Stat și Inspecția Financiară din subordinea Ministerului Finanțelor, Curtea de Conturi, Inspectoratul Național de Investigații și Serviciul de Informații și Securitate, cu concursul Corpului de Control al Prim-Ministrului.

Urmare a finalizării urmăririi penale și prezentării către părți a materialelor urmăririi penale pentru informare, dosarul a fost trimis în judecată; iar până la pronunțarea unei hotărâri finale, învinuitul se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Acesta rămâne în arest preventiv, în baza demersului procurorilor PCCOCS, care vor solicita prelungirea măsurii aplicate.

Anterior, PCCOCS a trimis pe banca acuzaților alți membri ai grupului criminal organizat, iar investigațiile în dosarul de bază continuă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău