Procurori demiși, chiar dacă instanțele de judecată i-au scos basma curată (ZdG)

  • 17 Martie 2018 10:28
Procurori demiși, chiar dacă instanțele de judecată i-au scos basma curată (ZdG)

Procuratura Generală „a scăpat” de procurorii prinși în flagrant în 2017, prin demiterea acestora din sistem, chiar dacă instanțele de judecată nu au constatat vinovăția lor prin sentințe definitive și irevocabile.

Nouă procurori au fost demiși anul trecut pentru abateri disciplinare, constatate de Colegiul de Disciplină și Etică. Unii dintre ei au revenit în sistem după ce au atacat sancțiunea la Consiliul Superior al Procurorilor sau Curtea Supremă de Justiție. 

În 2017, 15 procurori au fost pedepsiți cu avertismente, 12 – au fost mustrați, iar 9 au fost demiși. Conform raportului Colegiului de Disciplină și Etică (CDE) de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), „aplicarea sancțiunii disciplinare de eliberare din funcție a fost dictată de admiterea de către procurorii sus-enumerați (sancționați) a unor încălcări grave în activitatea lor, de conduită necorespunzătoare a acestora în calitate de procuror, dar și pentru lipsă de integritate.

Pedeapsa aplicată de Colegiu este proporțională, fiind racordată la gradul prejudiciabil al abaterilor constatate și cazierul disciplinar al titularului”.

ZdG a analizat activitatea procurorilor demiși și vă prezintă motivele care au cauzat aceste decizii, dar și acțiunile întreprinse de acuzatorii de stat, după ce au fost determinați să plece din sistem.

Mai multe detalii, găsiți pe Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău