Procuror DNA despre R. Moldova: Politicul nu poate interveni în justiție

  • 16 Septembrie 2015 18:58
Procuror DNA despre R. Moldova: Politicul nu poate interveni în justiție

În 10 ani de reforme, încrederea populației în justiție în România s-a dublat.

Rata condamnărilor în dosarele gestionate de Direcția Națională Anticorupție depășește 90 la sută, iar în cazurile ce îi vizează pe demnitari – 99 la sută. Datele care reflectă eficiența sistemului de drept din România au fost prezentate miercuri, 16 septembrie, de membrul Consiliului Superior la Magistraturii de la București, judecătorul Cristi Danileț și procurorul-șef adjunct al DNA, Nistor Călin, aflați într-o vizită la Chișinău.

Dacă politicienii din România ar fi prevăzut pe cât de eficientă va deveni DNA în depistarea funcționarilor și demnitarilor corupți, nu ar fi creat această structură, a subliniat procurorul-șef adjunct al DNA, Nistor Călin. Dar pentru a atinge aceste performanțe este nevoie de oferirea unor instrumente de investigație eficiente, atragerea oamenilor integri în sistem și voința politică de a nu interveni în activitatea organelor de drept, a subliniat procurorul DNA.

„Cel mai important lucru legat de sistemul politic este să asigure independența reală a sistemului judiciar. La noi, sistemul politic pârghii pe sistemul judiciar are foarte puține, legate doar de propunerea de numire a procurorilor șefi din cadrul marilor parchete. În rest, politicul nu poate interveni”, a declarat Nistor Călin.

Totodată, sunt necesare măsuri pentru a crea un sistem juridic independent, prin promovarea în funcții a unor judecători și procurori integri, a subliniat judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România.

„În România corupția din justiție a fost declarată un atentat la siguranța națională, motiv pentru care serviciile de informații sunt abilitate să culeagă informații despre judecători și procurori și imediat să le predea la DNA”, a constatat Cristi Danileț.

Judecătorul a remarcat și importanța reformării procuraturii în Republica Moldova.

„În ceea ce privește Procuratura la dumneavoastră, de asemenea urmăresc cu interes și mai sunt colegi de-ai mei interesați de modul în care va fi organizată. Un sistem subordonat ierarhic în totalitate sau militarizat, sau dependent politic, nu este un sistem independent. Procurorii trebuie să știe că în momentul care instrumentează dosare, nu li se întâmplă nimic în ceea ce privește cariera lor, dacă vor avea curajul să investigheze și demareze cercetări legale împotriva celor care comit infracțiuni, chiar dacă ei sunt mai-marii zilei”, a declarat Cristi Danileț.

Reformele în justiția din România au început în perioada de preaderare la Uniunea Europeană, care a făcut presiuni pentru crearea unor instituții de drept eficiente, între care se numără Direcția Națională Anticorupție și Agenția Națională de Integritate. În Republica Moldova funcționează instituții cu atribuții similare celor două din România, dar activitatea acestora este criticată atât la nivelul societății civile, cât și la nivelul autorităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău