Procuratura vrea pedepse mai aspre în „cazul Braguța”. Pe rol sunt alte două dosare în care figurează în calitate de inculpați 13 polițiști și doi medici

  • 22 Iulie 2019 09:31
Procuratura vrea pedepse mai aspre în „cazul Braguța”. Pe rol sunt alte două dosare în care figurează în calitate de inculpați 13 polițiști și doi medici

Procuratura Generală anunță că va cere pedepse mai mari pentru persoanele condamnate în primul dosar privind decesul lui Andrei Braguța de către Judecătoria Ciocana a municipiului Chișinău.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, doi foști inspectori ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău și patru deținuți care s-au aflat în aceeași celulă cu Andrei Braguța, au fost condamnați, iar unul dintre polițiști a fost achitat.

Astfel, unul dintre polițiști a fost condamnat la 4 ani închisoare, cu executare, iar colegul său de serviciu – la 4 ani închisoare, cu suspendare. De asemenea, patru deținiți, care se aflau în aceeași celulă cu Andrei Braguța, au fost condamnați pentru vătămarea corporală medie a integrității corporale, comise în privința victimei, la câte 5 ani închisoare fiecare, dintre care, doar unul la închisoare cu executare, în privința celorlalți trei instanța a dispus suspendarea executării pedepselor pe termene de probă.

„Sentințele au fost dictate de magistrați după ce procurorii le-au demonstrat vina. Totuși, în condițiile în care partea acuzării a solicitat condamnarea tuturor celor șapte inculpați la pedepse reale cu închisoarea, inclusiv și pe alte capete de acuzare, cum ar fi tortura, procurorii vor insista pe aceste poziții, cu agravarea pedepselor”, afirmă reprezentanții Procuraturii. 

Polițiștii au fost acuzați de faptul că și-au dat acordul tacit pentru comiterea actelor de tortură de către deținuți în privința lui Andrei Braguța, precum și pentru supunerea victimei la tratamente inumane. 

De notat că, aceasta este prima sentință în „cazul Braguța”, pe rolul instanțelor de judecată fiind alte două dosare, expediate de procurori, în care, în calitate de inculpați figurează încă 13 polițiști ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, inculpați de comiterea tratamentului inuman în privința victimei, precum și doi medici, acuzați de încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale.

Andrei Braguța a fost reținut pe 15 august 2017 pentru „violență nepericuloasă pentru viața și sănătatea polițiștilor”, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău