Procuratura din Muntenegru: Agenții GRU au fost organizatorii puciului

  • 07 Septembrie 2017 15:37
Procuratura din Muntenegru: Agenții GRU au fost organizatorii puciului

Procuratura din Muntenegru a acuzat doi agenți de informații ruși de organizarea și coordonarea încercării de lovitură de stat din Muntenegru, scrie Balkan Insight.

În republica balcanică a fost reluat procesul de judecata în dosarul tentativei de lovitura de stat din 2016, iar procuratura a făcut publice primele dovezi că Kremlinul a intenționat să răstoarne guvernul pro-occidental din Muntenegru, notează Pagina de Rusia.

Doi cetățeni ai Rusiei – Eduard Șișmakov și Vladimir Popov, care sunt angajați ai Serviciului de Informatii al Armatei (GRU) au fost acuzati că au organizat un grup alcatuit din cetățeni ai Serbiei și Muntenegrului, care intenționau să-l omoare pe premierul muntenegrean de atunci Milo Djukanovic.

Șișmakov și Popov sunt dați in urmărire internaționala, fiind judecați în absență. Douasprezece alte persoane acuzate, inclusiv Andrei Mandich și Milan Knezevici, liderii „Frontului Democrat” din Muntenegru, partid de opoziție,  sunt acuzați de „participare la o organizație criminala” cu scopul „comiterii de acte teroriste” și a „subminarii ordinii constituționale”.

Rusia a negat implicarea sa în încercarea de lovitură de stat, deși Moscova susține deschis „Frontul Democrat” și alte grupari de opoziție care se opun aderării la NATO și pledeaza pentru întărirea legăturilor cu Kremlinul.

Anterior, publicatia britanică a The Telegraph a publicat fotografiile organizatorilor loviturii de stat esuate din Muntenegru. În imaginile obținute de serviciile speciale europene apar doi ofițeri ai GRU – Eduard Șișmakov și Vladimir Popov.

Amintim, pe 16 octombrie anul trecut, în ziua alegerilor parlamentare din Muntenegru, 20 de cetățeni ai Serbiei au fost arestați de politie si acuzați de planificarea unor atacuri armate asupra instituțiilor statului.
Partidele de opoziție au declarat că întreaga operațiune a fost fabricată și l-au acuzat pe fostul premier Milo Djukanovic de folosirea serviciilor de securitate pentru consolidarea puterii sale politice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău