Procuratura ar trebui să inițieze dosare penale administrației de la Tighina

  • 16 Aprilie 2013 14:17
Procuratura ar trebui să inițieze dosare penale administrației de la Tighina

Autoritățile de la Chișinău s-au adresat reprezentanților de la Tiraspol să înceteze orice acțiuni unilaterale care ar putea destabiliza situația în Zona de Securitate, se arată într-un comunicat al Biroului pentru reintegrare.

Organele Procuraturii ar trebui să inițieze dosare penale, în cazul deciziilor administrației separatiste de la Tighina, referitoare la evacuarea penitenicarelor aflate sub jurisdicția Chișinăului și la interdicția de a purta uniforme de către polițiștii moldoveni, sunt de părere reprezentanții societății civile.

Totodată, Biroul pentru reintegrare al Republicii Moldova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ultimele evoluții în Zona de securitate generate de acțiunile unilaterale ale administrației orașului Tighina. Tot astăzi se defășoară o ședință a grupului de lucru comun al Comisiei Unificate de Control, în cadrul căruia se discută ultimele incidente din Zona de securitate.

Autoritățile de la Chișinău s-au adresat reprezentanților de la Tiraspol să înceteze orice acțiuni unilaterale care ar putea destabiliza situația în Zona de Securitate, se arată într-un comunicat al Biroului pentru reintegrare. Șeful Biroului, Gheorghe Bălan, a declarat că o serie de măsuri sunt întreprinse pentru stabilizarea situației la Tighina.

În opinia lui Pavel Postică, de la Asociația Promo Lex, Procuratura Generală a Republicii Moldova ar trebui să se autosesizeze și să deschidă dosare penale pe numele autorităților nerecunoscute ale orașului Tighina, care au luat decizia referitoare la polițiștii moldoveni și evacuarea penitenciarelor nr. 8 și nr. 12, aflate sub jurisdicția Chișinăului.

Expertul Asociației pentru Politică Externă, Radu Vrabie, a subliniat în context, lipsa de reacție din partea liderilor politici de la Chișinău la deciziile unilaterale ale separatișitlor, fapt ce denotă interesul scăzut al acestora față de problema transistreană.

Potrivit copreședintelui Comisiei Unificate de Control din partea Republicii Moldova, Ion Solonenco, deocamdată, situația penitenciarelor și a polițștilor moldoveni de la Tighina a rămas neschimbată. Acest subiect este discutat astăzi în cadrul unei ședințe a grupului de lucru comun.

În ultima perioadă au mai avut loc incidente în Zona de securitate. La sfârșitul lui martie, doi polițiști au fost agresați fizic de către zece angajați ai structurilor de forță de la Tiraspol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău