Procuratura Anticorupție va forma o comisie rogatorie pentru a obține acte oficiale din Federația Rusă în baza depozițiilor unuia din figuranții așa-numitului ”Laundromat Rusesc”

  • 09 Februarie 2021 10:57
Procuratura Anticorupție va forma o comisie rogatorie pentru a obține acte oficiale din Federația Rusă în baza depozițiilor unuia din figuranții așa-numitului ”Laundromat Rusesc”

Procuratura Anticorupție va forma o comisie rogatorie pentru a obține acte oficiale din Federația Rusă în baza depozițiilor unuia din figuranții așa-numitului ”Laundromat Rusesc”, bancherul Oleg Kuzmin.

Procuratura Anticorupție urmează să instituie o comisie rogatorie pentru a obține acte oficiale din Federația Rusă în baza depozițiilor unuia din figuranții așa-numitului dosar al ”Laundromatului Rusesc”, bancherul Oleg Kuzmin, care a denunțat implicarea directă a mai multor politicieni și oameni de afaceri din Republica Moldova în spălarea a peste 20 de miliarde de dolari. Pe de altă parte, președinta Comisiei parlamentare de anchetă pe dosarul Laundromat, Inga Grigoriu, își exprimă îngrijorarea că Procuratura de la Chișinău doar ar încerca să împiedice ancheta. Cu detalii, Cornel Ciobanu.

Presa rusă a scris ieri că Oleg Kuzmin, co-proprietar al unei bănci din Rusia a semnat o înțelegere cu acuzarea, iar în depozițiile sale despre spălarea de bani a depus mărturii împotriva unor politicieni și oameni de afaceri cunoscuți din Republica Moldova. Este vorba de Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor și Renato Usatîi.

Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc a comunicat pentru Radio Chișinău că va fi formată o comisie rogatorie care va solicita părții ruse informații oficiale la acest subiect, după care se vor decide acțiunile de mai departe.

În același timp, președinta comisiei parlamentare de anchetă privind circumstanțele așa-numitului „Laundromat”, Inga Grigoriu a comentat pentru Radio Chișinău că depozițiile bancherului rus nu reprezintă o noutate pentru nimeni și că demult se știa despre implicarea persoanelor respective. În opinia sa, conducerea Procuraturii Generale ar încerca să împiedice ancheta în acest dosar și chiar să-l claseze.

Amintim că banii din așa-numita ”Spălătorie rusească” erau legalizați prin intermediul unor tranzacții dubioase pe teritoriul Republicii Moldova, în urma unor decizii judecătorești considerate ilegale de experți. S-a vehiculat cifra de peste 20 de miliarde de dolari care ar fi trecut prin această schemă. Aproximativ 20 de judecători ar fi fost implicați în acest caz, dar unii dintre aceștia au fost repuși recent în funcție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău