Procuratura Anticorupție va fi responsabilă de investigarea corupției la nivel înalt, iar CNA se va ocupa de corupția sistemică. Un proiect de lege în acest sens, aprobat de Guvern

  • 22 Martie 2023 12:11
Procuratura Anticorupție va fi responsabilă de investigarea corupției la nivel înalt, iar CNA se va ocupa de corupția sistemică. Un proiect de lege în acest sens, aprobat de Guvern

Un proiect de lege ce vine să delimiteze competențele Procuraturii Anticorupție și cele ale Centrului Național Anticorupție a fost aprobat astăzi de cabinetul de miniștri. Astfel, Procuratura Anticorupție va fi responsabilă de investigarea corupției la nivel înalt, fiind vorba de cazurile de corupție săvârșite de către șefii de stat, deputați, membrii Guvernului, judecători, precum și procurori, iar CNA se va ocupa de corupția sistemică. Între timp, corupția mică va fi investigată de către organul de urmărire penală din cadrul Ministerului de Interne, transmite Radio Chișinău.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a argumentat necesitatea proiectului prin prisma faptului că, în prezent, Procuratura Anticorupție și CNA sunt supra-încărcate cu dosare de corupție mică, lucru care diminuează din eficiența investigării cauzelor ce țin de corupția mare.

„Prin proiectul respectiv se propune ca funcția de investigare penală pentru corupția de nivel înalt să fie concentrată în cadrul Procuraturii Anticorupție, iar Centrul Național Anticorupție să investigheze corupția sistemică, iar corupția mică va fi investigată de către organul de urmărire penală din cadrul MAI”, a spus ministra.

Astfel, Procuratura Anticorupție va fi responsabilă de investigarea cauzelor pornite pe subiecții speciali, inclusiv președinții de țară, deputații, membrii Guvernului, judecătorii, procurorii, directorii SIS, precum și angajații CNA-ului. 

„Ca beneficiu scontat urmare acestor modificări se urmărește faptul că va crește eficacitatea Procuraturii Anticorupție la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt, iar atribuția CNA-ului va fi propulsată pe investigarea corupției sistemice”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru

Premierul, Dorin Recean, a salutat proiectul de lege.

„Noi constant ne-am gândim cum să ajustăm cadrul legislativ, așa încât să luptăm și cu corupția mare, mică, cât și cea din sistem. Sistemul a avut doi ani să se restructureze și nu a vrut să o facă. Noi suntem în situația în care să ne ajustăm eforturile noastre” a punctat Recean.

Proiectul de lege va asigura inclusiv implementarea condiționalităților și a măsurilor propuse de către Comisia Europeană, după ce Rep. Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană, a subliniat ministra Justiției în cadrul ședinței de Guvern.

Amintim că în după ședința de luni a Consiliului Suprem de Securitate, Maia Sandu a declarat că Parlamentul urmează să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care va investiga corupția mare și corupția din sistemul judecătoresc. Potrivit șefei statului, instanța respectivă trebuie să fie funcțională în cel mult trei luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău