Procuratura Anticorupție a trimis în judecată dosarul fostului deputat Chiril Lucinschi

  • 01 August 2017 10:33
Procuratura Anticorupție a trimis în judecată dosarul fostului deputat Chiril Lucinschi

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a trimis în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat liberal-democrat, Chiril Lucinschi. Acesta a fost reținut acum două luni în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială și Unibank.

Chiril Lucinschi ar fi fost gestionarul și beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL și IPA International Project Agency și este suspectat de spălare de bani proveniți de la băncile falimentare.

Procuratura informează că între 2012 – 2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanță, ar fi transferat 440 000 de dolari companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceștia ar proveni din creditele neperformante, sustrase în acea perioadă de la BEM, Unibank și Banca Socială prin intermediul unor companii off-shore.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că, în 2013, compania Toast Delux SRL ar fi dobândit de la Unibank un alt credit, fără gaj, în valoare de 5 000 000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare ar fi fost convertite și transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. Astfel, peste  400 de mii de dolari ar fi ajuns pe conturile Rouseau Alliance LP, care i-ar fi transferat către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante.

Chiril Lucinschi este cercetat și pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declarația sa de avere ar fi tăinuit calitatea sa de proprietar al celor două companii, precum și pentru nedeclararea sumelor de bani de pe conturile acestora, care ar fi fost folosiți pentru achitarea studiilor copiilor săi în străinătate.

Avocata deputatului, Corina Stratan, a declarat anterior că faptele invocate de procurori nu întrunesc elementele unei infracțiuni penale. Relațiile economice menționate sunt inofensive, a spus avocata, citată de portalul Anticorupție.md.

Fostul deputat liberal-democrat a fost reținut pe 25 mai și de atunci se află în arest la domiciliu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău