Procesul UE împotriva AstraZeneca pentru nerespectarea livrărilor de vaccin anti-COVID-19 a început miercuri la Bruxelles; următoarea ședință, în mai
-
28 Aprilie 2021 13:13
Procesul intentat de Comisia Europeană companiei farmaceutice AstraZeneca pentru nerespectarea livrărilor de vaccin anti-COVID-19 prevăzute de contract a început miercuri la un tribunal din Bruxelles, în procedură de urgență, informează Reuters și AFP.
Un avocat din partea Comisiei Europene a subliniat în fața instanței că blocul comunitar dorește livrarea imediată a dozelor de vaccin de la toate fabricile stipulate în contractul cu AstraZeneca, inclusiv cele din Marea Britanie, care nu mai este membră a Uniunii Europene.
AstraZeneca are fabrici în Belgia și Olanda, dar și în Marea Britanie, care a contribuit la elaborarea vaccinului.
La rândul său, un avocat al companiei farmaceutice a afirmat că în contract nu se prevede obligația de a livra vaccinuri din toate unitățile de producție.
"AstraZeneca regretă profund decizia Comisiei Europene de a începe această acțiune în justiție legat de livrarea vaccinului anti-COVID-19. Sperăm să rezolvăm această dispută cât mai curând posibil", a declarat avocatul companiei, Hakim Boularbah.
Prima ședință din cadrul procesului, care a fost deschisă publicului, a durat circa o oră, iar părțile au convenit să se întâlnească din nou la tribunal pe 26 mai. O decizie este prevăzută pentru luna iunie.
AstraZeneca a livrat în primul trimestru statelor din UE doar 30 de milioane de doze din cele 120 de milioane promise în contract, iar în trimestrul al doilea prevede furnizarea a 70 de milioane din cele 180 de milioane angajate inițial.
Vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca a fost considerată o parte centrală a campaniei de imunizare anti-COVID-19 din Europa, dar și a demersurilor de distribuire de vaccinuri în țările sărace, date fiind cerințele mai puțin stricte de stocare. Întreruperile și întârzierile în livrări au marcat însă campania de vaccinare din UE, care a rămas din acest punct de vedere în urma Marii Britanii, SUA sau a Israelului, amintește Reuters.
Sursa: AGERPRES