Procesul Rusia-Ucraina privind genocidul de la Curtea Internațională de Justiție poate merge mai departe

  • 02 Februarie 19:00
Procesul Rusia-Ucraina privind genocidul de la Curtea Internațională de Justiție poate merge mai departe

Judecătorii de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au decis vineri că procesul depus de Ucraina care acuză Rusia de încălcarea dreptului internațional, acuzând Ucraina de genocid pentru a-și motiva invazia, poate merge mai departe, relatează Reuters.

Instanța supremă a ONU a declarat vineri că are competența de a se pronunța asupra majorității aspectelor unui caz introdus de Ucraina privind invazia Rusiei lansată în 2022, Kievul cerând reparații.

Ucraina a adus cazul la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, la câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022.

În timp ce cazul se învârte în jurul Convenției de genocid din 1948, Kievul nu acuză Moscova că a comis genocid în Ucraina. În schimb, se spune că Rusia a încălcat tratatul de genocid justificând invazia spunând că era necesar pentru a opri un presupus genocid asupra vorbitorilor de limbă rusă din estul Ucrainei.

În septembrie anul trecut, avocații de la Moscova au susținut că judecătorii CIJ nu au jurisdicție, deoarece dosarul ucrainean nu s-ar încadra în Convenția privind genocidul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău