Procesul în cazul morții lui George Floyd: Derek Chauvin și-a trădat jurământul de polițist (procuror)

  • 29 Martie 2021 19:47
Procesul în cazul morții lui George Floyd: Derek Chauvin și-a trădat jurământul de polițist (procuror)

Derek Chauvin "și-a trădat" jurământul de polițist și "a folosit în mod excesiv și irațional forța" împotriva afro-americanului George Floyd, a declarat luni procurorul Jerry Blackwell, în deschiderea judecării de fond în acest proces istoric din SUA, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Vom demonstra dincolo de orice dubiu rezonabil că Chauvin este departe de a fi nevinovat", le-a spus el juraților, reamintind că polițistul a stat timp nouă minute și 29 de secunde cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, în ciuda rugăminților acestuia.

El le-a arătat apoi un video cu această dramă, înregistrat de o trecătoare. În această înregistrare, care a făcut înconjurul lumii, George Floyd gâfâie și spune că nu poate respira, după care își pierde cunoștința.

Imaginile cu calvarul său au stârnit apoi manifestații uriașe la Minneapolis, New York, Seattle, dar și în Asia, Europa și în alte părți ale lumii. În ciuda acestei mobilizări, acest proces "nu este procesul poliției sau al metodelor polițienești", a insistat procurorul.

În opinia acestuia, polițiștii "fac o muncă grea și trebuie uneori să ia decizii într-o fracțiune de secundă". Însă, a continuat el, "aici nu s-a întâmplat așa", pentru că scena a durat "479 de secunde, nu o fracțiune de secundă".

Anterior, jurații care vor discuta soarta lui Chauvin, polițistul alb acuzat de uciderea lui Floyd, au depus jurământul.

Sub privirile polițistului, judecătorul Peter Cahill le-a explicat celor 12 jurați și celor doi supleanți regulile pe care trebuie să le urmeze în următoarele trei sau patru săptămâni, printre care să nu discute despre dosar și să evite mass-media.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău