Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova va beneficia de expertiza Greciei și României. A fost semnat Memorandumul de înțelegere la nivel parlamentar

  • 09 Aprilie 11:54
Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova va beneficia de expertiza Greciei și României. A fost semnat Memorandumul de înțelegere la nivel parlamentar

Un Memorandum de înțelegere a fost semnat în cadrul Reuniunii trilaterale a președinților comisiilor afaceri externe din Parlamentul Republicii Elene, al României și al Republicii Moldova. La eveniment, desfășurat ieri la Atena, au participat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, și președinta Grupului de prietene cu Republica Elenă, Larisa Novac, transmite un comunicat de presă al Parlamentului Republicii Moldova.

Semnatarii Memorandumului de înțelegere au reiterat angajamentul pentru un viitor în Uniunea Europeană, inclusiv în contextul procesului de integrare în UE a Republicii Moldova. Documentul va facilita crearea unui mecanism de schimb de informații și cooperarea în domenii de interes comun. „Memorandumul va pune baza pentru implementarea mai multor programe europene de cooperare între parlamentele naționale în colaborare cu experți internaționali în cadrul cărora vor fi identificate sectoarele cheie în care Republica Moldova necesită suport așa încât vor fi create programe specifice acestor nevoi. În acest fel, procesul integrării europene și consolidarea capacităților administrative va beneficia de expertiza Greciei și României și va ajuta la realizarea cu succes a dezideratului strategic al Moldovei – integrarea europeană”, a menționat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman.

De asemenea, în cadrul evenimentului, delegația Parlamentului Republicii Moldova a avut o întrevedere cu prim-vicepreședintele Parlamentului elen și președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Ioannis Plakiotakis. Discuțiile s-au axat pe avansarea în parcursul european al Republicii Moldova, precum și pe suportul acordat de autoritățile elene țării noastre. „Anul 2023 a fost un an al intensificării fără precedent a colaborării bilaterale. Un exemplu fiind decizia autorităților elene de a deschide o ambasadă la Chișinău, care va fi în curând inaugurată. De un an de zile a intrat în vigoare Acordul de Securitate Socială și domnul Plakiotakis a relevat reputația foarte bună pe care moldovenii o au în Grecia, contribuind la prosperitatea și dezvoltarea societății grecești”, a adăugat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman.

La Atena, delegația Parlamentului Republicii Moldova a avut discuții cu deputații din Grupul de prietenie cu Republica Moldova al Parlamentului Greciei și cu cetățenii moldoveni stabiliți în Grecia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,12 m/s
Sat
18
Sun
16
Mon
13
Tue
17
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău