Procesul de destituire a lui Donald Trump, un caz care s-ar putea încheia în două săptămâni

  • 21 Ianuarie 2020 08:34
Procesul de destituire a lui Donald Trump, un caz care s-ar putea încheia în două săptămâni

Dacă republicanii își ating scopul, procesul de destituire a lui Donald Trump, care se deschide marți în Senatul american, s-ar putea finaliza în doar două săptămâni - față de cinci săptămâni cât a durat în cazul lui Bill Clinton în 1999 și trei luni în cazul lui Andrew Johnson în 1868, notează France Presse, preluat de Agerpres.

Aceasta i-ar permite președintelui SUA să celebreze achitarea sa în discursul anual cu privire al Starea Uniunii, la 4 februarie, în Congres.

O destituire a miliardarului este puțin probabilă, în condițiile în care tabăra sa republicană, majoritară în Senat, face bloc comun în spatele său.

Dar jocul de șah din cursul procesului său se anunță mult mai strâns, întrucât regulile și ordinea de zi fac obiectul unui târg dur.

Abia marți, în deschiderea dezbaterilor, cei 100 de aleși din Senat se vor pronunța asupra timpului alocat prezentărilor acuzării - formate de către democrați în Camera Reprezentanților - și apărării - încredințate avocaților care îl reprezintă pe Donald Trump, precum și asupra duratei întrebărilor adresate de către senatorii-jurați.

Un proces care s-ar înscrie în aceste etape ar putea fi expediat în două săptămâni, notează AFP.

Dar opoziția dorește ca Senatul să convoace patru martori a căror prezență o consideră necesară pentru a stabili dacă Donald Trump chiar - așa cum îl acuză - a abuzat de puterea sa pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei cerându-i anchetarea adversarului său democrat Joe Biden.

Printre acești martori figurează șeful de cabinet al președintelui, Mick Mulvaney, și fostul consilier pentru securitate națională, John Bolton.

Democrații, care s-au confruntat cu refuzul guvernului de a coopera pe durata anchetei lor în Camera Reprezentanților, cer de asemenea prezentarea unor documente-cheie în acest caz.

Aceste solicitări vor face obiectul unui vot în Senat, care nu va interveni decât după încheierea fazei inițiale a procesului, a avertizat liderul republicanilor, Mitch McConnell, într-o ''manevră'' în coordonare cu președinția.

Teoretic, tabăra prezidențială are toate cărțile în mână pentru a respinge cererile acestora: cu 53 de senatori republicani împotriva a 47 democrați, ea are majoritatea necesară pentru a câștiga luptele procedurale.

Iar Casa Albă a făcut cunoscut în mod clar că nu vrea martori. ''Este foarte puțin probabil să se meargă mai departe de două săptămâni'' în cadrul acestui proces, a afirmat unul dintre responsabilii de la Washington. ''Președintele trebuie să fie achitat'' și ''rapid'', a adăugat el.

De aceea, democrații au făcut presiuni asupra puținilor republicani susceptibili să le susțină cererea de aducere a unor martori și a unor documente. Ei au nevoie de patru voturi pentru a dispune de o majoritate.

''În zilele următoare, fiecare dintre noi, democrat sau republican, va fi confruntat cu o alegere: de a intra în acest proces pentru a cunoaște adevărul sau de a servi voinței președintelui de a-l ascunde'', a spus joi liderul senatorilor democrați, Chuck Schumer.

Aleasa republicană din Maine, Susan Collins, a recunoscut că ''tinde să creadă că primirea unor informații suplimentare ar fi utilă''. ''Este probabil că voi susține moțiunea pentru ca martori să fie convocați, când va fi momentul'', a adăugat ea.

Colegul său din Utah, Mitt Romney, a avertizat de asemenea că va vota în favoarea audierii martorilor, ''în absența vreunei surprize''.

Dar niciun alt republican nu a mers atât de departe.

În fine, dacă patru dintre ei ar s-ar alătura democraților în demersul de a convoca martori și a cere prezentarea unor documente, procesul ar putea dura mult mai mult de două săptămâni, față de intervalul estimat în prezent. În cazul lui Bill Clinton, dezbaterea s-a prelungit cu trei săptămâni.

În acest caz, tabăra prezidențială amenință să angajeze o nouă încercare de rezistență care ar putea prelungi și mai mult termenul, cerând convocarea de noi martori.

Republicanii, de exemplu, spun că doresc să-l audieze pe fiul lui Joe Biden, Hunter, asupra activităților sale în cadrul societății ucrainene Burisma. Sau pe avertizorul de integritate al cărui raport în august a declanșat scandalul ce a dus la actualul proces. Și aceasta indiferent dacă aduc sau nu noi elemente cu privire la vinovăția sau nevinovăția celui de-al 45-lea președinte al SUA, mai notează AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău