Procesul de aderare a Turciei la UE trebuie să continue, susține raportorul Parlamentului European

  • 24 Ianuarie 2020 19:45
Procesul de aderare a Turciei la UE trebuie să continue, susține raportorul Parlamentului European

Turcia ar trebui să rămână pe calea aderării la Uniunea Europeană (UE), a declarat vineri, la Istanbul, noul raportor al Parlamentului European pentru relațiile cu Turcia, Nacho Sanchez Amor, informează dpa, preluat de Agerpres.

"Turcia este și ar trebui să rămână țară-candidată (la aderare), în pofida dificultăților curente din relațiile UE-Turcia", a spus Amor într-un comunicat la finalul primei sale vizite oficiale în Turcia, unde s-a întâlnit cu membri ai guvernului și cu primari, în timpul acestei săptămâni. "Trebuie să comunicăm mai mult și mai bine pentru a depăși actuala lipsă de încredere între Turcia și UE", a spus el.

Afirmațiile sale survin în contextul vizitei cancelarului federal german Angela Merkel la Istanbul, pentru discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Negocierile pentru aderarea Turciei la UE au început în 2005, însă relațiile au devenit dificile după represaliile inițiate de guvernul turc împotriva disidenților în urma puciului eșuat al unei grupări din cadrul armatei turce, în 2016.

Sanchez Amor a îndemnat la reforme în domeniul juridic și mass-media în Turcia, referindu-se la consecințele puciului ca la "o perioadă excepțională".

Disputa asupra exploatărilor de gaz din Marea Mediteraneană și ofensiva militară a Ankarei în Siria au dus anul trecut la escaladarea tensiunilor.

Turcia și UE au încheiat în 2016 un acord menit să prevină afluxul de migranți spre Europa dinspre Siria aflată în război civil și care prevede fonduri acordate în acest scop Turciei de către UE.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău