Proceduri vamale simplificate pentru țările membre ale Acordului Central European de Comerț Liber

  • 10 Noiembrie 2017 17:39
Proceduri vamale simplificate pentru țările membre ale Acordului Central European de Comerț Liber

Procedurile vamale impuse comerțului cu țările membre ale Acordului Central European de Comerț Liber (CEFTA) ar putea fi simplificate. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, acceptarea Protocolului adițional 5 la Acordul de amendare și aderare la CEFTA, adoptat la Belgrad, la 26 mai 2017.

Noul Protocol are drept scop facilitarea schimburilor comerciale prin simplificarea procedurilor la frontieră, în toate etapele de verificare, schimbul electronic de informații, precum și recunoașterea reciprocă a programelor naționale și operatorilor economici autorizați.
 
Totodată, documentul presupune facilitarea comerțului regional și internațional prin reducerea barierelor administrative, tarifare și netarifare. La fel, stabilește mijloacele și obligațiile în ceea ce privește schimbul de date între autoritățile vamale, în condiția în care fiecare legislație națională a țărilor membre permite acest lucru.
 
Conform prevederilor Protocolului, pentru implementarea acestuia fiecare stat membru poate beneficia de asistență din partea donatorilor externi. Documentul va intra în vigoare după acceptarea sa de către două treimi dintre membrii CEFTA. Aceștia sunt Albania, Bosnia și Herzegovina, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia și Kosovo.
 
În aceeași ședință, deputații au avizat consultativ inițierea negocierilor și aprobarea semnării Înțelegerii, prin schimb de note, dintre Guvernul Republica Moldova și Guvernul Republicii Federale Germania privind colaborarea financiară.
 
Documentele urmează a fi votate în plenul Legislativului.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău