Procedură specială de expropriere a terenurilor pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău

  • 22 Martie 2018 16:22
0%
00:00:00
00:00:00

Terenurile pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău vor fi expropriate într-o procedură specială care va permite urgentarea lucrărilor de construcție, potrivit unui proiect de lege aprobat joi, 22 martie, de Parlament. Autoritățile vor urgentarea lucrărilor de construcție, inclusiv în contextul riscului de sistare a alimentării cu gaze din Federația Rusă după anul 2019. 

Construcția conductei Ungheni – Chișinău se va face concomitent cu exproprierea, fără a afecta desfășurarea lucrărilor, potrivit documentului. Totodată, este detaliată procedura de plată a despăgubirilor pentru proprietarii terenurilor pe unde va trece gazoductul. Autoritățile susțin că nu va fi afectat dreptul la despăgubire a proprietarilor.

Unul din motivele urgentării lucrărilor de construcție ține de riscul ca după 2019 Republica Moldova să nu mai poată importa gaz din Rusia, a precizat secretarul de stat al Ministerului Economiei și Comerțului Vitalie Iurcu.

Construcția gazoductului se va desfășura în raioanele Ungheni, Călărași, Nisporeni, Strășeni și în municipiul Chișinău.

Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi o continuare a conductei Iași-Ungheni, inaugurată în 2014. Atunci autoritățile declarau că extensia până la Chișinău urma să fie finalizată până la sfârșitul anului 2016, după care termenul a fost extins până în 2018, iar acum se vorbește de 2019.

Construcția conductei până la Chișinău va costa aproximativ 130 de milioane de euro, dintre care 80 de milioane împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și un grant de 10 milioane din partea Comisiei Europene.

Parlamentul a declarat anul trecut construcția gazoductului ca utilitate publică de interes național. Scopul acestuia este de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău