Procedura de selectare, numire și revocare din funcție a Avocatului Poporului va fi modificată

  • 21 Iulie 19:16
Procedura de selectare, numire și revocare din funcție a Avocatului Poporului va fi modificată

În cadrul ședinței plenare de astăzi, deputații au votat, în prima lectură, modificări la Legea cu privire la Avocatul Poporului. Inițiativa legislativă are scopul de a consolida și de a oferi o serie de garanții, pentru a eficientiza activitatea instituției Ombudsmanului.

Una dintre modificările propuse este acordarea imunității Avocatului Poporului. Astfel, acesta nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului, iar adjuncții – fără informarea prealabilă a Legislativului. Totuși, în caz de infracțiune flagrantă, acordul Parlamentului nu va fi necesar.

Autorii documentului mai propun modificarea procedurii de selectare, numire și revocare din funcție a Avocatului Poporului. Mai exact, în plenul Parlamentului ar putea fi propuși toți candidații care au promovat concursul desfășurat de Parlament, nu doar două persoane, cum se întâmplă până în prezent. 

De asemenea, demiterea Avocatului Poporului va fi posibilă doar după audierea acestuia în plenul Parlamentului. Totodată, ar putea fi extinse competențele Avocatului Poporului. 

Acesta va examina și cererile depuse de persoanele juridice, nu doar cele ale persoanelor fizice. Menționam că funcționarea instituției Ombudsmanului în Republica Moldova este reprezentată de activitatea Avocatului Poporului cu competențe generale și Avocatul poporului pentru drepturile copilului. 

Proiectul de lege a fost susținut cu votul a 61 de deputați, în prima lectură. Inițiativa se regăsește în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
1
Fri
1
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău