Problemele economice ale Turciei afectează popularitatea președintelui Erdogan (sondaje)

  • 11 Ianuarie 2022 19:45
Problemele economice ale Turciei afectează popularitatea președintelui Erdogan (sondaje)

O serie de sondaje de opinie publicate luna aceasta arată că mulți turci cred acum că o alianță de opoziție are mai multe șanse de a pune capăt problemelor economice ale țării lor decât președintele Recep Tayyip Erdogan și partidul său de guvernământ, AKP, transmite marți Reuters, potrivit Agerpres.

Sub presiunea lui Erdogan și în ciuda inflației ridicate, banca centrală a Turciei a redus ratele dobânzilor cu 500 de puncte de bază începând din septembrie, declanșând o criză monetară cu deprecierea lirei la 1:18,4 față de dolarul american, cel mai scăzut nivel din istorie.

Inflația a atins maximul din ultimii 19 ani, 36%, erodând puternic veniturile turcilor, în special ale claselor muncitoare și mijlocie mică - baza electorală a AKP, formațiune cu rădăcini islamice.

Pentru a reduce volatilitatea monedei naționale, guvernul a introdus măsuri fiscale. Cu toate acestea, lira este cu 46% mai slabă decât acum un an, iar președintele Erdogan, care dorește să stimuleze exporturile și creditele, a refuzat o reorientare, în ciuda nemulțumirii tot mai mari a populației.

Sondajele Metropoll Research arată că rata opiniilor pozitive despre Erdogan, care a condus Turcia în ultimii 19 ani, a scăzut înaintea alegerilor de anul viitor la 38,6%, cel mai scăzut nivel din 2015. Popularitatea șefului statului este sub cea a trei posibili contracandidați la alegerile prezidențiale.

Potrivit unui alt sondaj, efectuat de Sosyo Politik, AKP mai beneficiază în prezent de sprijinul a doar 27% din alegători, față de 37% care susțin că au votat partidul la ultimele alegeri parlamentare, în 2018. Și aliatul naționalist al AKP din parlament, MHP, este în scădere - la 6,3%, sub nivelul de 7,3% de la alegeri.

Principala formațiune de opoziție, Partidul Republican, este cotat la 22,9%, iar aliatul său, IYI, la 10,3%; Partidul Democrat al Popoarelor (HDP, pro-kurd), are 9,4%.

Peste 11% din cei intervievați de Sosyo erau indeciși.

Un sondaj al ORC Research de săptămâna trecută arăta că alianța AKP-MHP totalizează 38,7%, sub opoziția CHP-IYI, care contează pe 39,5%. HDP, care a susținut neoficial coaliția de opoziție la alegerile locale din 2018, este creditat cu 8,4%. La scrutinul municipal, AKP a pierdut controlul asupra principalelor orașe, Istanbul și Ankara.

Circa două treimi din cei care au răspuns la întrebările Sosyo au indicat economia drept cea mai mare problemă a Turciei. Mai mult de jumătate au fost de părere că măsurile recente ale guvernului nu vor îmbunătăți situația.

Un alt sondaj Metropoll a arătat că 36,7% din turci cred că opoziția este cea mai în măsură să gestioneze economia, față de numai 35,4% care au indicat AKP-MHP.

Circa 38% din participanții la sondaj au afirmat că îl admiră pe Erdogan - de la peste 52% la alegerile prezidențiale din 2018, în timp ce primarul Ankarei, Mansur Yavas, și cel al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, sunt apreciați pozitiv de 60%, respectiv 51%, iar liderul IYI, Meral Aksener, de 38.5%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău