Problemele diasporei în procesul legislativ au fost discutate la Chișinău

  • 26 Iulie 2022 12:03
Problemele diasporei în procesul legislativ au fost discutate la Chișinău

Diaspora în procesul legislativ a fost genericul unei conferințe desfășurată astăzi sub egida programului Diaspora_NET, organizat de Institutul Republican Internațional, cu suportul National Endowment for Democracy, transmite MOLDPRES.

Scopul conferinței Diaspora_NET  a constat în concentrarea energiilor și a resurselor pentru identificarea soluțiilor la provocările comune cu care se confruntă atât diaspora moldovenească, cât și Republica Moldova. În cadrul atelierului au avut loc prezentări și discuții despre experiențele comunităților diasporale din alte state în crearea de rețele sustenabile, accesarea de suport, poziționarea diasporei în calitate de partener și actor de dezvoltare.

„Este foarte benefic faptul că în Parlament avem mai mulți deputați din diaspora, care ar putea să facă o fracțiune separată în cadrul fracțiunii din care fac parte. Împreună cu ei depunem toate eforturile ca să oprim exodul, pentru că spre mare regret încă mulți moldoveni pleacă în străinătate în căutarea unui trai mai bun. Vom căuta și în continuare soluții eficiente, la fel ca facilitarea recunoașterii diplomelor de studii, permiselor de conducere, consolidarea proiectelor de asistență socială, transferarea pensiilor etc.”, a declarat la eveniment Mihai Popșoi, vicepreședinte al Legislativului Republicii Moldova.

Sesiunile conferinței au urmărit identificarea principalelor provocări cu care se confruntă atât moldovenii aflați în țară, cât și cei stabiliți peste hotare, generarea de idei, explorarea de potențiale soluții și parteneriate.

Fondat în 1983, Institutul Republican Internațional (IRI) este o organizație non-profit, angajată să promoveze democrația și libertatea prin ateliere ale unor experți voluntari din întreaga lume. În Republica Moldova, IRI activează din anul 2003.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Fri
20
Sat
22
Sun
22
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău