Problemele agricultorilor, discutate într-o conferință organizată cu suportul Uniunii Europene

  • 17 Martie 2017 15:57
Problemele agricultorilor, discutate într-o conferință organizată cu suportul Uniunii Europene

În R. Moldova peste 54% din populație locuiește în mediul rural, ceea ce face Ministerul Agriculturii să depune eforturi mai mari pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în mediul rural și pentru îmbunătățirea condițiilor de dezvoltare a afacerilor agricultorilor.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei mese rotunde de către Iurie Ușurelu, viceministru al agriculturii, și de reprezentanți ai UE, transmite IPN.

Iva Stamenova, manager de proiecte pentru agricultură, dezvoltare rurală și siguranța alimentelor în cadrul delegației UE în Republica Moldova, afirmă că politica UE în domeniul agricol este foarte complexă, iar în Moldova Uniunea Europeană depune eforturi pentru ca să creeze oportunități pentru a crește nivelul de trai al populației din mediul rural. Politicile de dezvoltare rurală sunt puternic conectate cu cele de dezvoltare economică, dezvoltare regională și politicile sociale, afirmă Iva Stamenova.

Viceministrul Iurie Ușurelu a menționat că multe din zonele rurale au rămas fără populație din cauza exodului din ultima perioadă. Oficialul își dorește ca mediul rural să devină atractiv pentru familiile tinere, care să locuiască în mediul rural și să dezvolte afaceri. Iurie Ușurelu spune că Ministerul Agriculturii depune eforturi pentru a atinge acest obiectiv, iar Moldova „nu trebuie să inventeze bicicleta”, ci să preia din bunele experiențe internaționale.

Ministerul Agriculturii are planuri ambițioase. Cu ambiție, satele Moldovei vor ajunge la alt nivel, a mai spus viceministrul. Potrivit lui Iurie Ușurelu, în lipsa unei viziuni clare la nivel central unele din proiectele implementate nu și-au atins potențialul maxim. Pentru a diminua discrepanțele a apărut o nouă direcție în cadrul ministerului: Direcția dezvoltare rurală, statistică agricolă și marketing.

Marin Mortean, șeful acesteia, spune că ministerul implementează Strategia națională de dezvoltare agricolă și rurală 2014-2020, iar viziunea de bază în elaborarea strategiei constă în dezvoltarea unui sector agricol de afaceri competitiv, care să faciliteze creșterea atractivității pentru muncă în domeniul rural. Ministerul va crea condiții pentru dezvoltarea afacerilor agricole și non-agricole, a mai spus Marin Mortean.

Snezhana Blagoeva, consilier de nivel înalt al Uniunii Europene în Republica Moldova pe domeniul agricol, spune că prin politicile promovate ministerul ar trebuie să facă în așa fel încât o cotă cât mai mare din valoarea produselor crescute să rămână la producătorii agricoli. Aceasta spune că problema veniturilor mici din domeniul agrar nu este doar în Moldova. Peste tot în lume guvernele încearcă să creeze condiții astfel încât o cotă mai mare de venituri să rămână la producători, nu la intermediari.

Masa rotundă „Îmbunătățirea condițiilor de muncă și a standardelor de viață în zonele rurale din Moldova. Dezboltarea rurală – abordări și perspective” s-a desfășurat cu suportul misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova. Evenimentul are loc în cadrul expoziției „Moldagrotech 2017”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău