Probleme mari pentru Rusia pe cerul Ucrainei: După trei zile de invazie superioritatea aeriană tot nu a fost atinsă, iar avioanele ucrainene încă zboară și doboară inamici (video)

  • 27 Februarie 2022 14:40
Probleme mari pentru Rusia pe cerul Ucrainei: După trei zile de invazie superioritatea aeriană tot nu a fost atinsă, iar avioanele ucrainene încă zboară și doboară inamici (video)

Avioanele de vânătoare, elicopterele și dronele forțelor ucrainene încă zboară și reușesc să doboare inamici de pe cer sau să bombardeze convoaie, potrivit informațiilor publicate de către Forțele Armate Ucrainene. Deși nu pot fi confirmate independent, informațiile ar însemna că Rusia are o problemă serioasă, scrie HotNews.ro.

În primele ore ale conflictului, joi dimineață, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete de croazieră care au vizat în principal baze aeriene și militare, aeroporturi, stații radar și orice element de infrastructură critică ce ține de operarea forțelor aeriene ucrainene și a apărării antiaeriene.

Potrivit HotNews.ro, atacul rusesc era oarecum de așteptat să se desfășoare în acest fel - prima măsură cheie într-un astfel de război ar fi fost să neutralizeze forțele aeriene și apărarea antiaeriană pentru a reuși să-și asigure superioritatea aeriană, adică să poată opera fără mari probleme pe cerul de deasupra zonei de conflict - să lanseze atacuri, să lanseze trupe aeropurtate și să transporte rapid echipamente și militari pe noi zone ale frontului.

Doar că din informațiile care se conturează Rusia nu ar fi reușit să-și asigure superioritatea aeriană după trei zile de conflict. Ba mai mult, nici nu a reușit să țină la sol sau să distrugă complet capacitățile aeriene de atac ale Ucrainei.

Astfel, atât elementele de apărare antiaeriană încă funcționează - cel puțin în unele zone - și reușesc să doboare aeronave rusești, iar avioanele de vânătoare ucrainene zboară și ele, inclusiv deasupra Kievului (poza de mai sus surprinde un MiG-29 înarmat al Ucrainei care zboară deasupra Kievului, puțin înainte de o luptă aeriană cu un alt avion de vânătoare).

Îngrijorător pentru Rusia mai este și faptul că mai multe state europene au anunțat că furnizează Ucrainei numeroase tipuri de arme anti-aeriene, rachete Stinger și altele de acest fel.

În plus, Armata Ucrainei tocmai a a anunțat că a primit din partea vestului un nou lot de rachete aer-aer care deja sunt montate pe avioanele de vânătoare.

Ucraina susține că a doborât elicoptere și avioane de atac ale Rusiei / Legenda „Fantomei din Kiev”

În ultima zi, forțele ucrainene au anunțat că au reușit să doboare:

- 11 elicoptere de diferite tipuri

- trei avioane de vânătoare Suhoi SU-30CM

- două avioane de atac Suhoi Su-25

- încă un avion de transport Il-76 care transporta trupe aeropurtate (după ce mai doborâseră două avioane IL-76 cu o noapte înainte).

Potrivit ucrainenilor, aeronavele inamice au fost doborâte cu avioanele proprii de vânătoare Su-27 și sistemele antiaeriene S-300 și BUK M-1.

Totodată, forțele ucrainene au făcut publice imagini cu o dronă turcească de atac Bayraktar TB2 care bombardează un convoi rusesc la nord de Crimeea.

În total, potrivit ultimelor informații centralizate duminică de către armata Ucrainei, circa 4.300 de militari ruși ar fi murit în timpul invaziei din Ucraina, iar trupele ruse ar fi pierdut pierdut aproximativ 146 de tancuri, peste 700 de blindate, 27 de avioane și 26 de elicoptere.

Campania anti-aeriană a ucrainenilor a prins contur atât de puternic după primele zile de război, încât deja pe rețelele sociale se vorbește despre „Fantoma din Kiev”, un nenumit pilot ucrainean de MiG-29 care ar fi reușit să doboare cel puțin șase aeronave ale rușilor. Desigur, informațiile nu au fost confirmate și este greu de crezut că acest lucru s-ar fi întâmplat și aproape imposibil de demonstrat într-o direcție sau alta.

În orice caz „Fantoma din Kiev”, chiar dacă doar o legendă a primelor zile de conflict, ilustrează perfect rezistența ucrainenilor pe frontul aerian.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău