Problema violenței domestice, discutată la Chișinău. Expert: „În jur de 40% dintre bărbați consideră că uneori o femeie merită să fie bătută, potrivit unui studiu”

  • 03 Octombrie 2019 12:35
Problema violenței domestice, discutată la Chișinău. Expert: „În jur de 40% dintre bărbați consideră că uneori o femeie merită să fie bătută, potrivit unui studiu”

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul a Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor ar fi un pas important în lupta împotriva acestui fenomen.

De această părere sunt reprezentanții Oficiului Consiliului Europei, Ambasadei Franței în Republica Moldova, societății civile care încurajează autoritățile de la Chișinău să întreprindă mai multe măsuri împotriva violenței asupra femeilor. Ultimul studiu, lansat în acest an de către OSCE, arată că 75 la sută dintre femeile din Moldova au fost cel puțin o dată supuse violenței. 

Prevenirea și combaterea fenomenului violenței împotriva femeilor ține în primul rând de modul cum autoritățile statului și societatea înțeleg acest fenomen, consideră directorul executiv al Centrului de Drept al Femeilor, Natalia Vîlcu.

Potrivit unui studiu pe care l-am realizat în 2015, ca și Centru de Drept al Femeilor, am constat că, spre exemplu, în jur de 40% dintre bărbați consideră că uneori o femeie merită să fie bătută și în jur de 19% dintre femei la fel consideră același lucru. Deci, sunt niște cifre care vorbesc de la sine și care demonstrează că totul pornește de la felul în care gândim și percepem anumite lucruri legate de acest fenomen”, a menționat Natalia Vîlcu. 

O problemă pe care o relevă Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, ține de instruirea insuficientă a polițiștilor și procurorilor în investigarea cazurilor de violență asupra femeilor.

Investigarea cazurilor de violență împotriva femeilor prezintă carențe serioase sub aspectul ineficienței mecanismelor pe care le avem astăzi, fapt care este cauzat de lipsa specializării, instruirii actorilor implicați și care sunt responsabili de investigarea cazurilor respective. Și nu în ultimul rând, am întâlnit deseori cazuri de incompetență crasă, dar cel mai grav este lipsa de bună credință din partea reprezentanților mai multor autorități”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a dat asigurări că autoritățile Republicii Moldova sunt deschise pentru a ratifica cât mai curând posibil Convenția de la Istanbul, astfel încât problemele grave ce țin de violența împotriva femeilor să fie gradual eliminate.

Drepturile femeilor și combaterea violenței împotriva femeilor ține nu doar de procesul nostru de angajare în cadrul Consiliului Europei. El face parte și din agenda noastră de asociere cu Uniunea Europeană, dar într-un mod foarte fundamental ține în primul rând de modul cum vrem noi să vedem funcționarea societății noastre. Or, noi ne dorim o societate europeană și acest lucru presupune relații interumane care corespund acestor așteptări de corectitudine, respect reciproc și, evident, lipsă de violență în aceste relații”, a afirmat Nicu Popescu. 

Președinția franceză a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei și-a stabilit o prioritate principală încurajarea țărilor pentru a ratifica Convenția de la Istanbul, care este primul instrument juridic european de constrângere și tratatul cel mai important în materie de prevenire a violenței față de femei, protecția victimelor și condamnarea autorilor violenței sexuale, a declarat Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Le Deunff.

Amintim că Republica Moldova a semnat la 6 februarie 2017, la Strasbourg, Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Documentul impune instituirea mecanismelor eficiente de prevenire, eliminare sau, cel puțin, reducerea violenței față de femei și violenței domestice. Convenția însă, nu a fost deocamdată ratificată de către Parlamentul Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău