Problema transnistreană. Negocieri fără vreun rezultat

  • 07 Iunie 2014 17:51
Problema transnistreană. Negocieri fără vreun rezultat

Runda de negocieri în formatul 5+2 s-a încheiat vineri, 6 iunie, la Viena fără vreun rezultat în procesul de reglementarea a conflictului transnistrean.

Mai mult, părțile au în continuare viziuni diferite în privința mai multor subiecte. Totuși, președinția OSCE se declară mulțumită că în pofida tensiunilor Chișinăul și Tiraspolul s-au așezat la masa de negocieri. 

Runda de negocieri de la Viena era programată încă pentru prima jumătate a lunii aprilie, dar a fost anulată la cererea părții transnistrene pe motiv că parlamentul de la Chișinău nu  votase o lege privind scutirea de anumite taxe și accize a agenților economici din stânga Nistrului. Ca și în cazul precedentelor runde, discuțiile nu s-au încheiat cu realizări relevante.

Autoritățile transnistrene acuză în continuare Chișinăul și Ucraina de instituirea unei blocade economice asupra regiunii și declară că proxima semnare a Acordului de asociere de către Republica Moldova va afecta negativ relațiile dintre părți.

”Acordul de asociere, în particular cel de liber schimb poate afecta extrem de negativ relațiile noastre cu Republica Moldova. Acest proces nu ia în considerare existența unui conflict nereglementat dar și faptul că nu am găsit încă soluții pentru un număr impunător de probleme economice” a declarat Nina Ștanski.

Pe de altă parte, vicepremierul moldovean responsabil pentru reintegrare Eugen Carpov a arătat că semnarea Acordului de asociere nu va afecta Transnistria. Eugen Carpov a exprimat disponibilitatea organizării unor consultări, cu participarea reprezentanților Uniunii Europene pentru a discuta îngrijorările Tiraspolului. Totodată, Eugen Carpov a negat declarațiile Tiraspolului privind existența vreunei blocade economice asupra regiunii secesioniste.

”Noi am adus argumente care arată că nu există niciun fel de blocadă din partea Chișinăului sau a partenerilor noștri economici. Chișinăul contribuie la aceea ca agenții economici de la Tiraspol să beneficieze de aceleași regimuri comerciale pe care le au și agenții economici de pe malul drept al Nistrului” a declarat Eugen Carpov.

Reprezentantul OSCE Radojko Bogojević s-a declarat mulțumit de faptul că cele două părți au reușit să continue discuțiile la masa de negocieri, în pofida tensiunilor, inclusiv pe plan regional.

”In pofida evoluțiilor din regiune avem discuții constructive pe diferite subiecte legate de procesul de negocieri care afectează viața oamenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.  Părțile și toți participanții în formatul 5+2 manifestă o abordare constructivă și dorință de a lucra împreună la găsirea unor soluții” a declarat Radojko Bogojević.

Radojko Bogojević a propus ca următoarea rundă să se desfășoare la 17-18 iulie, dar Tiraspolul a declarat că va anunța mai târziu dacă va fi disponibil pentru desfășurarea negocierilor în perioada respectivă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău