Problema migrației continuă să-i dea bătăi de cap Angelei Merkel

  • 12 Iunie 2018 18:15
Problema migrației continuă să-i dea bătăi de cap Angelei Merkel

Problema migrației continuă să-i dea bătăi de cap Angelei Merkel, care se confruntă cu o nouă dispută în cadrul guvernului său asupra primirii solicitanților de azil chiar în momentul în care cancelarul încearcă să ajungă la un plan de acțiune european, comentează France Presse marți.

Subiectul, sensibil în Germania de când Merkel a deschis în 2015 și 2016 frontierele pentru peste un milion de migranți, continuă cu regularitate să zdruncine coaliția aflată la putere, mulți din propria sa tabără conservatoare reproșându-i generozitatea sa prea mare.

Guvernul german a cunoscut noi tensiuni luni sub forma unui profund dezacord între cancelar și ministrul său de interne, conservatorul bavarez Horst Seehofer, care vroia să-i propună o reformă în profunzime și restrictivă privind primirea solicitanților de azil.

În absența unui acord cu Angela Merkel, acesta a trebuit să-și amâne sine die planul și - potrivit unor media germane - este pregătit să lanseze atacuri împotriva șefei sale.

"Marea ciorovăială asupra azilului", titrează marți cotidianul popular Bild. "Seehofer este furios pentru că Angela Merkel nu vrea să respingă pe nimeni de la frontierele noastre", scrie ziarul cel mai citit în Germania.

Principalul punct de fricțiune: întoarcerea de la frontiera germană cerută de Seehofer a migranților care nu dispun de acte de identitate spre țările vecine Germaniei, o idee respinsă categoric de Angela Merkel în numele "întâietății dreptului european asupra dreptului național".

"Nu trebuie să se acționeze în mod unilateral", a spus ea duminică în cursul unui talk-show.

Horst Seehofer a replicat în fața apropiaților, conform presei germane, că proiectul său trebuie să rămână "așa cum este" și că el va refuza "orice compromis neavenit".

Dar, dincolo de un conflict între persoane, cancelarul nu poate conta pe sprijinul unanim al familiei sale politice, afectată de ascensiunea extremei drepte care a obținut un scor istoric la alegerile legislative din septembrie, capitalizând neliniștile generate de politica sa în domeniul migrației.

Membru al CDU, condus de Merkel, șeful landului Saxa, Michael Kretschmer, a apreciat că măsurile preconizate de ministrul de interne trebuie "aplicate rapid".

"Bineînțeles că ei trebuie întorși de la frontieră, pentru aceasta există poliția la frontiere", a adăugat el.

Șeful executivului din Bavaria, Markus Söder, a cerut ca "Berlinul să-l susțină pe Seehofer în loc să-l obstrucționeze", în contextul pregătirii conservatorilor bavarezi pentru alegeri regionale dificile în toamnă, mișcarea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) fiind în plină ascensiune.

Într-un final, social-democrații, aliați împotriva voinței lor cu cancelarul, sunt cei care o sprijină.

Potrivit lui Merkel, măsurile ministrului de interne sunt inacceptabile pentru că ele ar amenința libera circulație, antrenând un efect de domino devastator pentru principiul solidarității în Europa pe care ea îl apără.

Temerea sa este că fiecare țară ar putea să transmită vecinului misiunea primirii solicitanților de azil.

Această nouă criză, după șase luni de bâlbâieli pentru formarea unui guvern, izbucnește, prin urmare, în cel mai prost moment pentru cancelar, care încearcă să negocieze în vederea summitului european din 29 iunie o politica în materie de azil comună pentru întreaga UE și o împărțire a poverii migrației.

Or, ea trebuie să înfrunte în aceste probleme poziții contrare din partea Poloniei, Ungariei, Cehiei și de acum și a Italiei, unde este la putere un guvern care îi reunește pe populiști și extrema dreaptă. Seehofer cultivă cu privire la aceasta o apropiere afișată cu premierul ungar Viktor Orban.

"Nu trebuie să se acționeze în manieră unilaterală. Avem nevoie de o normă comună în materie de azil", a spus cancelarul duminică.

"Îmi voi arunca toate forțele pentru aceasta, pentru că altfel Europa este amenințată", a spus Merkel.

Ea va milita din nou marți seara pentru aceste principii pe lângă foarte conservatorul cancelar austriac Sebastian Kurz, aflat într-o vizită la Berlin. Aliat cu extrema dreaptă în țara sa, el se va întâlni miercuri cu Horst Seehofer, ale cărui idei le sprijină.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău