Pro Moldova a atacat la Curtea Constituțională acordul de finanțare cu Rusia

  • 23 Aprilie 2020 09:51
Pro Moldova a atacat la Curtea Constituțională acordul de finanțare cu Rusia

Grupul parlamentar Pro Moldova a atacat la Curtea Constituțională, în această dimineață, acordul pentru creditul de 200 de milioane de euro oferit de Federația Rusă, cerând examinarea sesizării în regim de urgență, transmite IPN.

Potrivit deputatului Pro Moldova Sergiu Sîrbu, la semnarea acordului practic nu au existat negocieri. Guvernul a luat act de proiectul de acord, a inițiat negocierile și a aprobat semnarea cordului prin același act. Nu se cunoaște cine a negociat acordul și în ce condiții. Nu există avizul Ministerului Justiției și a comisiei parlamentare de profil.

Sergiu Sîrbu mai spune că documentul favorizează companiile rusești, iar litigiile, în caz de neconcordanță cu acest acord, nu vor putea fi soluționate în arbitrajele internaționale. El a remarcat și punctul din acord care prevede că creditele persoanelor private, în entitățile bancare ale Federației Ruse, sub garanția părții ruse și cu acordul părții moldave, pot deveni datorie de stat.

„Considerăm că astfel de prevederi nu au ce căuta în astfel de angajamente financiare. Ele contravin intereselor economice ale Republicii Moldova, astfel contravin Constituției Republicii Moldova și, conform procedurii, acest acord urmează a fi verificat la constituționalitate până la intrarea lui în vigoare”, a declarat Sergiu Sîrbu într-un live pe Facebook.

Astăzi va avea loc ședința Parlamentului și primul subiect pe ordinea de zi este ratificarea acordului între Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău