Prioritățile Greciei: Recapitalizarea cu succes a băncilor elene

  • 25 Septembrie 2015 14:01
Prioritățile Greciei: Recapitalizarea cu succes a băncilor elene

Recapitalizarea cu succes a băncilor elene, restabilirea încrederii, rezolvarea problemei creditelor neperformante și injectarea de lichidități în economie sunt principalele provocări cu care se confruntă sistemul bancar elen.

Afirmația a fost făcută de președintele Asociației Băncilor Grecești, Louka Katseli, transmite ANA-MPA.

Prioritatea o reprezintă recapitalizarea băncilor, fără impunerea unei reduceri a valorii depozitelor bancare (haircut), iar procesul va fi finalizat până la sfârșitul anului, a explicat Katseli, care conduce și National Bank of Greece.

Apoi trebuie restabilită încrederea celor care au depozite iar acest obiectiv se poate realiza numai prin asigurarea stabilității politice și consolidarea unui climat de credibilitate. Și rezolvarea problemei creditelor neperformante este o prioritate, pe segmentul de retail și corporate, precum și furnizarea de lichidități către economia reală, prin împrumuturi către firmele mici și mijlocii, susține președintele Asociației Băncilor Grecești.

Pentru ieșirea din actuala criză și revenirea economiei pe creștere este necesar un program extins de investiții, care va mobiliza resursele și va contribui la transformarea economică și tehnologică a Greciei, a declarat Louka Katseli.

Conform prevederilor acordului de asistență financiară, Parlamentul de la Atena trebuie să aprobe până în 15 octombrie noul cadru legislativ privind recapitalizarea băncilor, pentru ca proiectul de lege să fie în concordanță cu operațiunile Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) - principalul acționar al băncilor elene - și noua directivă europeană privind întărirea sistemului bancar.

O sumă de 10 - 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistență acordat Greciei de creditorii internaționali, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an.

Necesitățile de capital ale primelor patru bănci grecești, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank și Alpha Bank, sunt evaluate de Banca Centrală Europeană, procedura fiind așteptată să se încheie până la finele lunii octombrie.

În ultimii ani, situația băncilor elene s-a înrăutățit pe fondul declinului economiei și al majorării valorii creditelor neperformante, astfel încât acestea vor avea nevoie de a treia recapitalizare, începând din 2010 până în prezent, când Grecia a avut nevoie de asistență financiară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:19 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău