Prințul William, primul membru al familiei regale britanice, într-o vizită istorică în Israel și Palestina

  • 24 Iunie 2018 18:55
Prințul William, primul membru al familiei regale britanice, într-o vizită istorică în Israel și Palestina

Prințul William va fi primul membru al familiei regale britanice care va efectua o vizită oficială în Israel și în teritoriile palestiniene săptămâna viitoare. Această deplasare a prințului nu este însoțită de un mesaj politic, potrivit britanicilor, însă are loc într-un context tensionat, notează AFP.

Alți membri ai familiei regale, cum ar fi ducii de Gloucester sau de Kent, veri ai Reginei, au efectuat vizite oficiale în Israel în trecut, însă nicio figură de importanța prințului William - al doilea în ordinea succesiunii la tronul britanic - nu a mai vizitat oficial teritoriile palestiniene.

William nu va fi însoțit în această deplasare de soția sa, Kate, ducesă de Cambridge, în condițiile în care vizita survine la două luni după nașterea celui de-al treilea copil al cuplului regal.

Prințul (36 de ani) sosește luni seara pe Aeroportul Internațional din Tel Aviv venind din Iordania, într-o perioadă sensibilă pentru Israel.

Decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului i-a nemulțumit pe palestinieni, iar inaugurarea Ambasadei SUA în oraș a coincis cu o baie de sânge în Fâșia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub blocadă israeliană.

Un nou război ar putea avea loc în Gaza între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, care conduce enclava palestiniană. Din cauza situației din Gaza, prințul va vizita Cisiordania și Ierusalimul de Est, partea palestiniană a orașului, pe care Israelul a anexat-o și pe care palestinienii o revendică drept capitală a statului la care aspiră.

În contextul conflictului israeliano-palestinian, britanicii subliniază ca William nu este o figură politică. Cu toate acestea, vizitele oficiale regale sunt organizate la solicitarea guvernului britanic, iar Palatul Kensington a oferit prea puține explicații cu privire la motivele unei astfel de călătorii în acest moment.

Deplasarea lui William în regiune începe duminică în statul vecin Iordania, unde prințul se va întâlni atât cu prințul moștenitor Hussein bin Al Abdullah, cât și cu tineri iordanieni, soldați britanici și refugiați sirieni.

Cu toate acestea, de cealaltă parte a Iordanului, voci din Israel au denunțat deja faptul că programul oficial al prințului menționează o vizită în Ierusalimul de Est plasându-l în teritoriile palestiniene ocupate.

"Ierusalimul unificat este capitala Israelului de peste 3.000 de ani", a declarat pe Twitter ministrul israelian pentru Ierusalim, Ze'ev Elkin, care va candida pentru funcția de primar la alegerile municipale din toamnă.

Comunitatea internațională consideră Ierusalimul de Est drept un teritoriu palestinian ocupat.

După sosirea la Tel Aviv, prințul va sta în Ierusalim la Hotelul King David, fost cartier general al administrației britanice pe durata mandatului pentru Palestina, înainte de crearea statului Israel în 1948.

Marți, William va depune o coroană de flori la Memorialul Shoah-ului, înainte de a se întâlni separat cu premierul Benjamin Netanyahu și cu președintele Reuven Rivlin.

A doua zi, el va fi primit de către președintele palestinian Mahmud Abbas la Ramallah, în Cisiordania ocupată, și va vizita refugiați și tineri palestinieni.

Joi, prințul își va încheia șederea cu o vizită la Muntele Măslinilor, în Ierusalimul de Est. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău