Principalul client de gaz rusesc din UE, Uniper din Germania, a anulat contractul cu Gazprom. Compania rusă va plăti germanilor peste 13 miliarde de euro

  • 13 Iunie 13:13
Principalul client de gaz rusesc din UE, Uniper din Germania, a anulat contractul cu Gazprom. Compania rusă va plăti germanilor peste 13 miliarde de euro

Cel mai mare cumpărător de gaz rusesc din UE a anulat contractul cu Rusia. Gigantul german de gaze Uniper a anunțat că a reziliat contractele pe termen lung de furnizare de gaze cu Gazprom, anunță agenția Nexta din Belarus.

Compania a decis să rupă contractul după o decizie favorabilă în instanța de arbitraj, scrie Digi24.

Instanța a acordat Uniper peste 13 miliarde de euro drept despăgubire pentru neîndeplinirea obligațiilor de livrare a gazelor de către Gazprom. Acest lucru s-a întâmplat după explozia conductei de gaze Nord Stream. Episodul a fost recunoscut de instanță ca forță majoră. Acest contract trebuia să fie valabil încă zece ani, până în 2035.

Uniper a anunțat rezilierea contractului pe termen lung de furnizare de gaze cu Gazprom Export după ce a primit o hotărâre de arbitraj la Stockholm, a declarat compania germană de energie, citată și de agenția Tass.

Uniper a decis astăzi să rezilieze contractele pe termen lung de furnizare de gaze rusesc și astfel a încheiat legal relația de furnizare pe termen lung cu compania de stat rusă Gazprom Export,” a declarat compania. „Decizia a fost posibilă după ce un tribunal de arbitraj pe 7 iunie a acordat Uniper dreptul de a rezilia contractele și i-a acordat o sumă de peste 13 miliarde de euro drept despăgubiri pentru volumele de gaz neaprovizionate de Gazprom Export din mijlocul anului 2022”, citează Tass.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
24,96
Nori împrăștiați
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
22
Thu
23
Fri
24
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău