Prin digitalizarea economiei, autoritățile Rep. Moldova vor să revoluționeze modul de interacțiune a statului cu antreprenorii
-
17 Ianuarie 2022 12:34
Autoritățile au anunțat adoptarea unor pachete de legi cu privire la digitalizarea economiei, afirmând că acestea ar urma să „revoluționeze modul de interacțiune a statului cu antreprenorii”. Agenția de Guvernare Electronică promite să lanseze, în timpul apropiat, o serie de soluții digitale în sprijinul mediului de afaceri. O altă țintă a autorităților este dezvoltarea infrastructurii pentru comerțul electronic și susținerea sectorului IT. Acest domeniu al economiei este unul promițător, or, în ultima perioadă, în pofida crizei pandemice, exporturile serviciilor IT moldovenești le-au depășit pe cel al vinurilor, transmite Radio Chișinău.
La Clubul de presă pentru transformare digitală, vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, a declarat că pachetele de legi adoptate au eliminat mai multe măsuri ale statului, care erau considerate excesive în raport cu mediul de afaceri. Autoritățile își propun să dezvolte noi soluții digitale.
„Înregistrarea afacerilor se va face online (...) Un pachet va viza activitatea în mediul online pentru antreprenori, comerțul electronic. Avem nevoie de câteva infrastructuri-cheie cum ar fi platforme de comerț, cum ar fi plăți online (...) Un alt pachet va ținti în simplificarea procedurilor notariale atunci când vorbim despre activitatea antreprenorială.”
Pachetul de legi adoptat a permis Agenției de Guvernare Electronică să dezvolte o serie de platforme digitale, spune Olga Tumuruc, directoarea agenției.
„Suntem în proces de definitivare a acestor platforme. Este vorba despre serviciul guvernamental de livrare MDelivery. Este un serviciul național și internațional de livrare flexibil, accesibil securizat. Va oferi beneficiarului toate oportunitățile de livrare care sunt disponibile pe piață.”
Un alt domeniu pe care autoritățile vor să-l dezvolte este comerțul electronic. Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, spune că urmează să fie testate o serie de proiecte cu susținerea partenerilor de dezvoltare.
„Vrem să facem un accent deosebit pe domeniul comerțului electronic. Moldova este mult în urma multor țări din regiune. Vrem să scoatem aceste bariere similar cum a fost cu pachetul digitalizare 1.0 pentru alte servicii, să facem acest pachet de comerț electronic. (...) O altă direcție pe care vrem să lucrăm este să susținem start-up-urile să susținem inițiativa inovativă.”
Datele oficiale arată că sectorul IT din Rep. Moldova a crescut cu peste 10% în perioada pandemică, înregistrând vânzări de peste 7 miliarde de lei. Volumul exportului serviciilor IT l-a depășit deja pe cel al vinurilor. Din totalul exporturilor de circa 2,5 miliarde de dolari, realizate în 2020, aproximativ 260 de milioane de dolari au reprezentant exporturile IT.