Primul weekend din aprilie se anunță cu vreme închisă și ploioasă

  • 05 Aprilie 17:23
Primul weekend din aprilie se anunță cu vreme închisă și ploioasă

Primul weekend din aprilie va fi determinat de temperaturi variabile, vreme preponderent închisă și ploioasă, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform meteorologilor, pentru sâmbătă, 6 aprilie, ziua, sunt anunțate valori termice între 13-23 grade Celsius, izolat ploi de diferită intensitate. Noaptea, termometrele vor indica până la 12 grade. Aceleași tendințe meteorologice se vor menține și duminică.

În popor lunii aprilie i se mai zice Prier (deschizător): Prier priește/Dară și jupește - de multe ori e frumos și cald, și atunci priește, de multe ori însă se întâmplă că ninge, îngheață, și atunci jupește; Florariu (înfloritor); Traistă-n Băț - când vremea era înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru semănături.

Conform tradiției, „Solomon a făcut ca luna lui April să fie jumătate cald și numai jumătate frig, ca să poată oamenii semăna pământul, să se facă degrabă, căci înainte era toată luna friguroasă. Dacă Zilele Babelor țin mai mult de douăsprezece zile, atunci zilele întrecătoare se numesc zile împrumutate sau împrumuturi. Adeseori trec zilele acestea în luna lui Prier, când sunt stricăcioase, mai ales pentru pomii înfloriți și pentru viețuitoarele mai plăpânde”.

„Dacă luna lui Prier e frumoasă și călduroasă, se așteaptă ca luna mai să fie rece, chiar înghețuri; dacă e posomorâtă și friguroasă, atunci e semn că luna mai va fi călduroasă și frumoasă. Prier frumos, mai viforos. Prier umed aduce binecuvântare. Gândacii din aprilie îngheață în mai. Negura din aprilie la răsărit și miazăzi e semn bun. De tună în aprilie, nu te mai teme de ger. Prier frumos, vară furtunoasă. De vor fi flori multe de vișine și bune, trage nădejde de vii. Prier fără ploaie, cheful românului înmoaie. Vântul de aprilie e și el vânt tânăr, vânt de mugur și este ca să împăneze codrul, pometul. El curăță totul”, indică mai multe izvoare folclorice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău