”Primul venit, primul servit”. Cum va funcționa Programul ”Prima Casă”

  • 06 Februarie 2018 17:37
”Primul venit, primul servit”. Cum va funcționa Programul ”Prima Casă”

Programul ”Prima casă” va funcționa după principiul primul venit, primul servit. Adică solicitările de garantare a creditelor, ce corespund criteriilor de eligibilitate, vor fi acceptate în ordinea recepționării acestora. Ministerul Finanțelor a propus pentru consultări publice proiectul Regulamentului de implementare a Programului de stat ”Prima Casă”.

Acesta reglementează aspectele tehnice de implementare a programului, inclusiv procedurile de solicitare și acordare a creditului, notează BizLaw.md

Potrivit documentului, solicitările de acordare a creditului pentru procurarea locuinței vor fi depuse direct la bancă, care va examina cererea în decurs de cinci zile lucrătoare. Ulterior, aceasta va expedia setul de documente către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), care, la fel, va examina setul de documente timp de cinci zile.

Dacă banca va accepta acordarea creditului și solicitantul va întruni toate condițiile, pentru a deveni beneficiar al Programului, ODIMM va emite o decizie de garantare a creditului. În cazul în care se va refuza acordarea creditului, instituțiile vor trebui să-și argumenteze motivul.

Solicitantul de credit va trebui să depună următoarele documente:

  • cerere de acordare a creditului semnată;
  • cerere de acordare a garanției;
  • buletinul de identitate a solicitantului, buletinul de identitate al soțului/soției, după caz;
  • adeverința de venit proprie a solicitantului, a soțului/soției, după caz;
  • carnetul de muncă și/sau contractul individual de muncă sau licența pentru activitate profesională, proprie și a soțului/soției, după caz;
  • extras valabil din Registrul Bunurilor Imobile pentru locuința care urmează a fi procurată prin intermediul Programului precum și certificat privind lipsa datoriilor eliberat de Serviciul Fiscal de Stat;
  • Certificat eliberat de Agenția Serviciilor Publice care confirmă faptul că beneficiarul, soțul/soția beneficiarului nu dețin în proprietate exclusivă sau comună în devălmășie cu soțul/soția nicio locuință în decursul ultimelor 12 luni până la data solicitării certificatului;
  • alte documente care confirmă provenența veniturilor oficiale nete;
  • raport de evaluare a locuinței care urmează a fi procurată, de la o companie de evaluare licențiată.

Locuințele ce vor putea fi procurate în cadrul proiectului trebuie să se afle pe teritoriul Republicii Moldova și să aibă un preț de vânzare de maxim un milion de lei moldovenști. Prețul de vânzare-cumpărare nu poate fi mai mare decât prețul de piață indicat în Raporul de evaluare a imobilului.

Totodată, locuințele trebuie să fie finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile ținut de Agenția Servicii Publice. Acestea trebuie să fie în stare tehnică bună și să nu aibă defecte sau vicii materiale sau juridice ascunse.

Printre cerințele de participare la Program se numără faptul că beneficiarii trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova, cu vârsta de până la 45 de ani, angajați în țară și cu surse oficiale de venit. Totodată, mărimea ratei lunare pentru achitarea creditului ipotecar, plus dobânda și comisionul de garantare, nu trebuie să depășească 50% din veniturile oficiale nete cumulative ale beneficiarului și/sau ale familiei acestuia, precum și ale rudelor de gradul I inclusiv ale soțului/soției beneficiarului.

De asemenea, persoanele trebuie să nu dețină în proprietate exclusivă sau comună în devălmășie cu soțul/soția nici o locuință în decursul ultimelor 12 luni până la data solicitării creditului ipotecar. La fel, acestea trebuie  să nu aibă în derulare un credit ipotecar pentru procurarea unei locuințe.

Contractul de credit va fi încheiat pentru un termen maxim de 25 de ani, dar în nici într-un caz nu va depăși data atingerii vârstei standard de pensionare pentru limita de vârstă, stabilită de legislație.

Conceptul Programului de stat ”Prima casă” a fost aprobat de către Guvern în anul 2017. Inițiativa are drept scop facilitarea  accesul persoanelor fizice, în special al tinerelor familii, la creditele ipotecare, prin garantarea parțială a acestora de către stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău