Primul transplant cu celule stem pentru tratarea unui copil diagnosticat cu autism în România

  • 02 Februarie 2019 14:53
Primul transplant cu celule stem pentru tratarea unui copil diagnosticat cu autism în România

În premieră, un copil din România care a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autismului, urmează să fie tratat cu propriile celule stem chiar într-un oraș din România. Proba a fost recoltată în 2014, apoi a fost procesată prin separare celulară și criogenată timp de 4 ani până la momentul la care a fost solicitată spre folosire de către părinții acestuia.

Transplantul urmează să aibă loc săptămâna aceasta în București, relatează Descopera.ro

În luna decembrie a lui 2018, părinții copilului, o fetiță diagnosticată cu autism, au contactat compania de depozitare a celulelor stem la care aveau contract pentru a pregăti pentru transplant proba recoltată la naștere.

„Familia a căutat soluții pentru situația cu care se confruntă. Astfel au ajuns la decizia de a utiliza proba de celule stem recoltată la naștere. Tratamentul cu celule stem pentru autism este un tratament inovator nestandardizat, de care beneficiază copii din întreaga lume încă de câțiva ani. Centrul Medical Duke University din SUA este cunoscut în întreaga lume pentru rezultatele bune pe care le-a obținut în tratamentul cu celule stem al copiilor cu autism. Ne dorim din suflet ca și în acest caz, pacientul nostru să obțină rezultatele foarte bune post-transplant pe care le așteptăm ca urmare a experienței internaționale pe care o cunoaștem de la centre medicale precum cel amintit!”, a precizat dr. Bogdan Ivănescu, director general al clinicii.

Cum decurg pregătirile pentru transplant

Pregătirea și eliberarea probei pentru transplant reprezintă un proces complex, care include și verificarea identității copilului de la care a fost recoltată proba, realizarea de teste de confirmare genetică (teste HLA), reverificarea din punct de vedere infecțios a probei precum și retestarea viabilității și a numărului de celule stem din probă, potrivit CSID.

”Suntem alături de părinți în tot ce presupune pregătirea pentru transplant și până la momentul în care proba de celule stem este livrată echipei medicale ce va efectua procedura. Transplantul este etapa finală și de fapt scopul pentru care părinții decid să recolteze celule stem la nașterea copilului lor. Bineînțeles că nimeni nu își dorește să ajungă la momentul în care să fie nevoie să solicite proba pentru transplant – însă, dacă acest lucru se întâmplă, noi suntem aici și vom sprijini părinții cu ceea ce ne stă în puteri”, a afirmat dr. Monica Novac.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău