Primul teatru românesc în Cartea Recordurilor, datorită gradenei rotative din spectacolul "Vlaicu Vodă" dedicat Centenarului Unirii

  • 21 Ianuarie 2019 15:07
Primul teatru românesc în Cartea Recordurilor, datorită gradenei rotative din spectacolul

Teatrul Excelsior din București a primit certificatul din partea Guinness World Records pentru cea mai mare gradenă rotativă din lume, construită special pentru spectacolul "Vlaicu Vodă", într-un eveniment organizat luni, care a inclus și prezentarea de imagini "making of", potrivit Mediafax.

Instituția teatrală bucureșteană a organizat întâlnirea de la Sala „Ion Lucian" pentru a semnala premiera națională constituită din includerea în Cartea Recordurilor.

Actori și tehnicieni din echipa spectacolului "Vlaicu Vodă" au venit în fața publicului pentru a intra în posesia certificatelor emise de Guinness World Records prin care se atestă performanța stabilită de Teatrul Excelsior.

În premieră, au fost prezentate imagini "Making Of Vlaicu Vodă" concentrate asupra universului din jurul spectacolului și asupra rolului gradenei rotative în conceptul regizoral și scenografic.

"Trebuie să nu uităm că acest popor are tradiții, acest popor are datini, acest popor are ospitalitate. Să nu uităm să fim generoși. Ceea ce educăm astăzi, mâine ne va conduce. (...) Iată că Dumnezeu a fost cu noi, a pus mânuța pe acest spectacol. (...) nu suntem o filă din Cartea Recordurilor, suntem primul teatru care intră în Cartea Recordurilor", a spus Adrian Găzdaru, managerul Excelsior.

"Am reușit să readucem istoria în contemporaneitate", a mai spus Găzdaru.

Spectacolul "Vlaicu Vodă", de Alexandru Davila, în regia lui Horia Suru, a fost unul dintre evenimentele de pe agenda Centenarului Marii Uniri și un demers care și-a propus să arate publicului larg o experiență teatrală ambientată în secolul al XIV-lea, în contextul domniei lui Vlaicu Vodă. Spectacolul a fost prezentat în Piața Constituției din București, în perioadele 8 - 10 iunie și 22 - 26 august 2018.

"Este un dar pe care Teatrul Excelsior îl face tuturor românilor. Au fost peste 700 de oameni care au lucrat zi și noapte pentru reușita acestui proiect! Ne dorim ca performanța noastră să îi inspire pe toți cei care realizează proiecte culturale", a mai spus Găzdaru.

"Satul medieval construit în mărime naturală pentru acest eveniment a evocat, în cele mai mici detalii, fascinanta lume de acum șase veacuri. Nouă case, opt turnuri de apărare, patru ateliere de meșteșugari, un han și o biserică (interpretare după biserica Sân Nicoară, Curtea de Argeș), sute de costume și măști populare, zeci de muzicieni (instrumentiști, cor și ansamblu arhaic), alături de săteni, străjeri, călăreți, meșteșugari (olari, pielari, pictori, sculptori în lemn și țesătoare) au reconstituit, exact ca odinioară, atmosfera lumii românești medievale", au arătat realizatorii, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
23
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,1 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
23
Sun
24
Mon
22

Curs oficial BNM 15 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4388 0.0308
USD 17.0958 -0.0318
RON 4.0135 0.0067
UAH 0.6302 -0.0018
RUB 0.2407 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău