Primul șef de guvern al lui Putin: Războiul ar putea dura doi ani. „Dacă Ucraina cade, urmează statele baltice”

  • 13 Iunie 2022 14:31
Primul șef de guvern al lui Putin: Războiul ar putea dura doi ani. „Dacă Ucraina cade, urmează statele baltice”

Prim-ministrul Rusiei din perioada 2000-2004 a spus într-un interviu pentru AFP că se așteaptă ca războiul să dureze până la doi ani de zile și că Ucraina trebuie neapărat să câștige. „Dacă Ucraina cade, statele baltice vor fi următoarele”.

Cu toate că a fost primul premier al Rusiei din era Putin, Mihail Kasianov nu și-a imaginat niciodată că fostul său șef va declanșa un război total împotriva Ucrainei, scrie DIGI24, cu referire la France24.

Fostul premier de 64 de ani, care a promovat legături cât mai strânse între Rusia și Occident, a spus că, la fel ca majoritatea rușilor, nu a crezut că Putin va ordona invadarea Ucrainei, nici chiar în zilele premergătoare războiului.

Kasianov a înțeles că amenințările lui Vladimir Putin vor deveni realitate atunci când liderul de la Kremlin i-a convocat pe ceilalți oficiali de rang înalt din consiliul de securitate al Rusiei cu trei zile înainte de invazie.

„Putin nu mai e aceeași persoană”

„Îi cunosc pe acești oameni și, uitându-mă la ei, mi-am dat seama că Putin nu e pe treaba lui”, a povestit Kasianov. „Nu din punct de vedere medical, ci în termeni politici.” Potrivit lui Kasianov, Putin nu mai este persoana pe care a cunoscut-o el pe vremea când era prim-ministru.

După ce a fost demis de Putin, Kasianov s-a alăturat opoziției și a devenit unul dintre cei mai aprigi critici ai Kremlinului. Acum, este liderul paridului de opoziție Libertatea Poporului, sau Parnas.

Kasianov-Lukașenko-Putin
„Acestea sunt reușitele unui sistem care, cu încurajarea lui Putin ca șef de stat, a început să funcționeze într-un mod încă și mai cinic, nemilos decât în ultimele faze ale Uniunii Sovietice”, a spus Kasianov. Foto: Profimedia Images

Kasianov a spus că Putin, un fost agent KGB care va împlini 70 de ani în luna octombrie a acestui an, a reușit să construiască un sistem care se bazează pe impunitate și frică în cei peste 20 de ani pe care i-a petrecut la conducerea Rusiei.

„Acestea sunt reușitele unui sistem care, cu încurajarea lui Putin ca șef de stat, a început să funcționeze într-un mod încă și mai cinic, nemilos decât în ultimele faze ale Uniunii Sovietice”, a spus Kasianov.

„În esență, acesta este un sistem al KGB-ului care se bazează pe nerespectarea totală a legilor”, a spus fostul premier rus. „Este clar că nu se așteaptă la nicio pedeapsă”.

Citiți continuarea pe DIGI24.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău