Primul pacient din lume declarat vindecat de HIV a murit de leucemie

  • 30 Septembrie 14:28
Primul pacient din lume declarat vindecat de HIV a murit de leucemie

Timothy Ray Brown, primul pacient din lume declarat vindecat de HIV după ce a suferit un tip unic de transplant de măduvă, a murit în California de un cancer al sângelui, conform unui anunț făcut de partenerul său, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

"Cu mare tristețe vă anunț că Timothy a murit... în această după amiază, înconjurat de prietenii săi și de mine, după 5 luni de luptă cu leucemia", conform mesajului postat pe Facebook de partenerul său, Tim Hoeffgen.

Brown, născut la 11 martie 1966, a devenit cunoscut drept "pacientul din Berlin" după ce infecția sa cu HIV a fost eliminată prin tratament în 2007. Cazul americanului a fascinat și a inspirat o întreagă generație de medici HIV precum și de pacienți infectați cu acest virus care provoacă SIDA, oferind o scânteie de speranță că într-o bună zi va fi găsit tratamentul care va pune capăt pandemiei de SIDA.

Adeeba Kamarulzaman, președintele organizației International AIDS Society, a declarat că îl plânge pe Brown "cu inima grea".

"Îi datorăm lui Timothy și doctorului său, Gero Huetter, foarte multă recunoștință pentru că le-au oferit oamenilor de știință oportunitatea de a explora conceptul că vindecarea de HIV este posibilă", a declarat Kamarulzaman, care este și profesor de medicină și boli infecțioase la Universitatea Malaya.

Brown a fost diagnosticat cu HIV în 1995, în timp ce trăia la Berlin, iar în 2006 a fost diagnosticat cu un tip de cancer al sângelui denumit leucemie mieloidă acută.

Deși Brown a rămas HIV-negativ timp de peste un deceniu după ce a fost tratat, el s-a reîmbolnăvit de leucemie anul trecut. Medicii săi au constatat că pacientul a suferit metastaze la nivelul măduvei spinării și a creierului și pacientul a fost internat la un centru de îngrijire paliativă din Palm Springs, California.

Pentru Gero Huetter, medicul german care l-a îngrijit pe Brown din 2007, cazul acestuia a fost unul cu totul deosebit. Tratamentul primit de Brown a implicat distrugerea sistemului său imunitar și transplantul de celule stem cu o mutație genetică denumită CCR5, care conferă rezistență la infectarea cu HIV.

Doar un mic procent dintre oameni, cei mai mulți dintre ei de descendență nord-europeană, au în mod natural mutația CCR5 care îi face rezistenți la infectarea cu virusul care provoacă SIDA.

Acest lucru, la care se adaugă și alți factori, au făcut ca tratamentul suportat de Brown să fie foarte scump, complex și extrem de riscant. Mulți experți sunt de părere că acest tip de tratament nu va putea deveni niciodată o modalitate de a-i vindeca pe toți pacienții infectați cu HIV pentru că mulți dintre ei vor risca să moară din cauza procedurilor ce fac parte din tratament.

În prezent, peste 37 de milioane de oameni din întreaga lume sunt infectați cu virusul HIV, iar pandemia SIDA a ucis aproximativ 35 de milioane de oameni de la izbucnirea sa în anii '80.

Progresele medicale din ultimele trei decenii au dus la dezvoltarea unor combinații de medicamente cunoscute drept terapii antiretrovirale care pot menține virusul sub control, permițându-le multor pacienți să trăiască cu acest virus timp de mai mulți ani.

Un al doilea pacient cu HIV, Adam Castillejo, care era cunoscut drept "pacientul de la Londra" până când și-a dezvăluit identitatea în acest an, este considerat în remisie de HIV după ce a suferit în 2016 un transplant de măduvă similar celui suferit de Brown.

"Deși cazurile lui Timothy și Adam nu reprezintă o strategie viabilă la scară largă pentru tratarea HIV, ele reprezintă momente de importanță maximă în cruciada pentru un tratament care să vindece HIV", a declarat Sharon Lewin, profesor și specialist în HIV la Institutul australian Doherty.

Ea a declarat că Brown a fost "un campion și un susținător al păstrării cruciadei pentru un tratament care să elimine definitiv HIV pe agenda politică și științifică".

"Este speranța comunității științifice că într-o zi vom putea onora amintirea sa printr-o strategie sigură, ieftină și accesibilă pe scară largă pentru a obține remisia și vindecarea de HIV", a mai susținut ea.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:4,1 m/s
Sun
0
Mon
-2
Tue
0
Wed
2
Thu
9

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău