Primul Oscar din istoria Ucrainei: Regizorul Mstyslav Chernov și-ar fi dorit să nu fi făcut documentarul „20 de zile la Mariupol”

  • 11 Martie 11:55
Primul Oscar din istoria Ucrainei: Regizorul Mstyslav Chernov și-ar fi dorit să nu fi făcut documentarul „20 de zile la Mariupol”

Regizorul ucrainean Mstyslav Chernov a câștigat duminică primul premiu al Academiei Americane de Film pentru Ucraina cu documentarul „20 de zile la Mariupol”, despre asediul rusesc al orașului-port. Într-un discurs emoționant susținut pe scena Premiilor Oscar 2024, acesta a spus că și-ar fi dorit să nu fi făcut niciodată filmul și să nu fie război în țara sa, scrie Reuters.

Chernov, jurnalist pentru The Associated Press, a filmat documentarul în primele zile ale invaziei Rusiei din 2022 în Ucraina, când a fost prins în Mariupol cu o echipă de jurnaliști. Duminică, filmul a câștigat Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj documentar.

„Acesta este primul Oscar din istoria Ucrainei și sunt onorat”, a spus Chernov într-un discurs emoționant de acceptare a premiului, cu ovații la scenă deschisă.

„Dar, probabil că voi fi primul regizor de pe această scenă care va spune că mi-aș dori să nu fi făcut niciodată acest film. Îmi doresc să pot schimba asta cu scenariul în care Rusia nu atacă niciodată Ucraina, nu ne ocupă niciodată orașele... dar nu pot schimba istoria. Nu se poate schimba trecutul”, a spus regizorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău