Primul om din lume care a traversat Antarctica singur și fără asistență (Video)

  • 27 Decembrie 2018 10:45
Primul om din lume care a traversat Antarctica singur și fără asistență (Video)

Un american a terminat miercuri, 26 decembrie, prima traversare a Antarcticii de către un om într-o cursă solitară și fără asistență, după ce a parcurs pe gheață o distanță de aproape 1.600 de kilometri în 54 de zile, informează AFP.

Colin O'Brady, un fost sportiv profesionist în vârstă de 33 de ani, a fost monitorizat doar prin GPS, iar detaliile aventurii sale au fost publicate în fiecare zi pe site-ul său oficial - colinobrady.com.

Echipat cu schiuri de fond, el s-a deplasat pe gheață trăgându-și singur pulka, un fel de sanie în care își transporta toate proviziile și materialul necesar acestei expediții, cu o greutate totală de 180 de kilograme.

În 1996-1997, exploratorul norvegian Borge Ousland a fost primul om care a traversat "continentul alb" de unul singur, însă el a fost ajutat în deplasarea sa de un parafoil (un fel de parapantă). Alți aventurieri au fost asistați de echipe care le aduceau provizii pe durata curselor.

Locotenent-colonelul britanic Henry Worsley a murit în 2016 în timp ce încerca să traverseze Antarctica singur și fără asistență. Alți aventurieri s-au întors după ce au parcurs anumite distanțe și au renunțat la aceste tentative.

Pe 3 noiembrie, Colin O'Brady și Louis Rudd, un militar englez în vârstă de 49 de ani, și-au încercat la rândul lor succesul în această aventură. Au pornit împreună din tabăra Union Glacier și apoi și-au continuat deplasarea în mod separat.

Englezul a condus pentru o vreme cursa, însă, în cele din urmă, americanul a fost cel care a trecut primul linia de sosire.

După ce a ajuns la Polul Sud pe 12 decembrie, Colin O'Brady și-a încheiat periplul miercuri pe Banchiza Ross, pe țărmul Oceanului Pacific. Louis Rudd mai are nevoie de o zi sau două pentru a încheia această cursă.

Americanul a decis, în timpul micului dejun de Crăciun, să parcurgă ultimii 125 de kilometri fără escală.

"Când îmi puneam la fiert apa pentru terciul meu de ovăz, mi-a venit în minte o întrebare aproape imposibilă", a scris el pe Twitter. "Oare aș putea să alerg într-o singură etapă până la sfârșit?".

"În momentul în care mi-am legat bocancii, acest plan imposibil a devenit un obiectiv foarte concret", a adăugat el.

După 32 de ore, temerarul american, care nu a dormit deloc în acea ultimă etapă, a ajuns la destinație.

The New York Times descrie această reușită drept "una dintre cele mai remarcabile din istoria polară", ce poate fi comparată cu renumita "cursă pentru Polul Sud", care i-a opus pe norvegianul Roald Amundsen și pe britanicul Robert Falcon în 1911.

Colin O'Brady nu se află la primul său record. În 2016, el a escaladat cei mai înalți munți de pe cele șapte continente, inclusiv Everestul, în 132 de zile, fapt care l-a făcut să devină cel mai rapid "alpinist care a cucerit cele șapte piscuri".

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
12
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău