Primul muzeu virtual al corupției

  • 11 Decembrie 2014 11:41
Primul muzeu virtual al corupției

Asuncion, 11 dec /Agerpres/ - Paraguay, a doua cea mai coruptă țară din America de Sud potrivit Transparency International, și-a făcut un 'Muzeu al Corupției' virtual - o platformă de internet ce are ca exponate caricaturi ale politicienilor corupți.

Ilustrațiile realizate de caricaturiști cunoscuți la nivel local sunt însoțite de texte care detaliază cazurile de corupție politică cele mai răsunătoare din ultimul timp în Paraguay, au informat organizatorii. Rezultatul este o expunere de infracțiuni care merg de la frauda electorală și mită, la falsificare de titluri universitare, nepotism sau însușire de fonduri publice, notează Agerpres.

Dave Mac Cruz, unul dintre caricaturiști, a declarat că toate faptele de corupție ilustrate în Muzeu se referă la cazuri reale și au fost documentate de mass-media, dintre care multe au fost prezentate în justiție, chiar dacă unele dintre ele au rămas nepedepsite.

Deși unele cazuri ilustrate în 'operele' expuse în Muzeu pot părea suprarealiste sau ironice, Cruz a subliniat că intenția organizatorilor nu a fost de a le trata cu umor, ci de a prezenta corupția ca o problemă foarte serioasă.

'Paraguay este a doua țară cea mai coruptă din regiune și trebuie să ieșim din această spirală', a spus el. Artistul a deplâns 'toleranța față de corupție' prezentă în societate și a precizat că aceasta este o 'moștenire a culturii fricii impusă de dictatură', aluzie la regimul lui Alfredo Stroessner (1954-1989).

Acest Muzeu virtual al corupției a fost deschis în Paraguay la câteva zile după ce un croitor, sătul de numărul mare al cazurilor de corupție, a confecționat un costum simbolic fără buzunare, ca nu mai existe tentația de îmbogățire din banii publici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău