Primul discurs al lui Boris Johnson în calitate de premier. Acordul Brexit este "inacceptabil". Jeremy Corbyn cere un nou referendum

  • 25 Iulie 2019 16:32
Primul discurs al lui Boris Johnson în calitate de premier. Acordul Brexit este

Termenii Acordului Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul sunt "inacceptabili", crede noul premier Boris Johnson, în timp ce liderul Partidului Laburist (opoziție), Jeremy Corbyn, a cerut un nou referendum privind apartenența țării la Uniunea Europeană, informează Mediafax.

Acordul de retragere din UE a fost respins de trei ori. Termenii săi sunt inacceptabili pentru Parlamentul acestei țări", a declarat Boris Johnson în primul discurs rostit în Camera Comunelor.

Noul premier britanic a părut să conteste garanțiile care ar urma să reglementeze post-Brexit administrarea frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. "Sunt perfect posibile alte aranjamente", a afirmat Boris Johnson, potrivit Sky News.

Liderul britanic a declarat că cetățenii UE vor primi "certitudinea absolută" că vor putea rămâne în Marea Britanie după Brexit. Johnson a reiterat "angajamentul absolut" de retragere a Marii Britanii din UE cel târziu pe 31 octombrie 2019. "Vom face Marea Britanie cea mai măreață națiune de pe pământ", a declarat noul premier.

La rândul său, Jeremy Corbyn, liderul opoziției, l-a catalogat pe Boris Johnson drept un "Trump al Marii Britanii", acuzându-l că vrea să facă Marea Britanie "stat vasal al Americii lui Donald Trump". Corbyn a afirmat că orice acord Brexit va trebui supus unui nou referendum.

Jeremy Corbyn, liderul opoziției laburiste din Marea Britanie, a contestat, marți, modul în care Boris Johnson a fost ales prim-ministru, cerând organizarea unui scrutin parlamentar anticipat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May și-a prezentat, de asemenea, demisia.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău