Prim-ministrul României: România poate intra în spațiul Schengen în acest an. Adoptarea monedei euro, în 2027 sau 2028

  • 19 Februarie 2021 09:30
Prim-ministrul României: România poate intra în spațiul Schengen în acest an. Adoptarea monedei euro, în 2027 sau 2028

România ar putea adera la spațiul Schengen în acest an, dacă va avea un raport MCV favorabil, iar adoptarea monedei euro ar putea fi făcută după 2024, însă obiectivul principal nu îl reprezintă simpla aderare, ci reformarea economiei într-una puternică, a declarat premierul român Florin Cîțu, joi seară, la Digi24.

„Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de criza din 2020. Vom face totul și este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 - 2024, dar trebuie să fim constiență că aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este și o obligație a României prin tratatul pe care l-am semnat. E greu să discuți de aderare la zona euro în plină criză economică”, a spus Florin Cîțu, la Digi24.

„Nu numai aderarea este obiectivul principal, pentru mine contează ce înseamnă să aderi la zona euro. Înseamna reformarea acestei economii, să o faci performantă în zona euro, acolo unde competiția este este foarte dură. Asta este foarte important”, a completat premierul.

Cîțu vede posibilă intrarea în antecamera zonei euro în 2024 - 2025, iar adoptarea monedei europene să aibă loc în 2027 sau 2028.

În ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, premierul a răspuns că „sper că anul acesta. Ar trebui cu totul să intrăm, dacă intrăm”, întrebat dacă e vorba numai de aeroporturi sau și despre granițele terestre: „Dar s-ar putea să fie numai aeroporturile. Eu sper să intrăm cu totul, dacă ne ținem de ce am promis”.

„România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil al MCV. Dacă toate lucrurile merg bine, și am început cu desființarea SIIJ, și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi. Vrem să facem reformă? Haideți să respectăm recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția. Corectăm ce au stricat pesediștii în justiție cât mai repede și apoi veți vedea că ne îndreptăm spre zona Schengen”, a spus Florin Cîțu.

„Dacă facem ce trebuie pentru acest MCV, în vară, raportul va fi pozitiv”, a subliniat premierul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău