Prim-ministrul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea, în cadrul unei vizite ''istorice'' în Ucraina

  • 21 Martie 2023 18:42
Prim-ministrul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea, în cadrul unei vizite ''istorice'' în Ucraina

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, s-a deplasat marți la Bucea, oraș-martir situat lângă Kiev, devenit simbol al atrocităților ocupației ruse, în cadrul primei sale vizite "istorice" în Ucraina, informează Agerpres.

Kishida s-a deplasat la Bucea cu trenul, la începutul după-amiezii, la scurt timp după ce a sosit la Kiev, tot cu trenul, și înainte de întrevederea sa cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Deplasarea lui Kishida în această țară în război este calificată de Kiev drept "istorică".

"Această vizită istorică este un semn de solidaritate și de cooperare puternică între Ucraina și Japonia", a declarat pe Facebook ministrul-adjunct al afacerilor externe ucrainean Emine Djeppar, postând fotografii cu Fumio Kishida pe peronul gării din Kiev. "Suntem recunoscători față de Japonia pentru solida sa susținere și contribuția sa la viitoarea noastră victorie", a adăugat ea.

Kishida a devenit primul prim-ministru nipon care s-a deplasat într-o zonă de război după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

Vizita sa intervine într-un moment în care președintele chinez Xi Jinping se află la Moscova pentru o întrevedere cu Vladimir Putin, având drept punct central al discuțiilor invazia rusă în Ucraina.

Kishida urmează să aibă o întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a-i transmite "respectul său pentru curajul și perseverența poporului care își apăra patria sub comanda sa, precum și solidaritatea și susținerea infailibilă acordată Ucrainei de Japonia și de G7", a cărui gazdă această țară asiatică este în acest an, a precizat diplomația niponă într-un comunicat.

Fumio Kishida este singurul lider el unei țări membre a G7 care nu se deplasase la Kiev de la declanșarea invaziei ruse lansate în februarie 2022. El era invitat în mod regulat să întreprindă o vizită în Ucraina.

La sfârșitul lui februarie 2023, președintele american Joe Biden a efectuat la rândul său o vizită-surpriză și foarte mediatizată la Kiev.

Tokyo s-a raliat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, oferindu-și ajutorul Kievului.

În februarie, Japonia a anunțat un nou ajutor de 5,5 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) pentru Ucraina. Tokyo a trimis Kievului, de asemenea, echipamente defensive și i-a propus să găzduiască refugiați ucraineni.

Cu toate acestea, Japonia nu a furnizat ajutor militar, Constituția sa pacifistă obligând-o să-și limiteze capacitățile militare la măsuri defensive.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău