Prim-ministrul japonez, în turneu la aliați din Europa și America de Nord

  • 09 Ianuarie 2023 10:00
Prim-ministrul japonez, în turneu la aliați din Europa și America de Nord

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a plecat luni într-un turneu în Europa și America de Nord, având pe ordinea de zi discuții aspra securității, la câteva săptămâni după ce țara sa a anunțat revizuirea majoră a doctrinei de apărare, informează France Presse.

Kishida, a cărui țară deține președinția G7 în 2023, va călători începând de luni în Franța, Italia, Marea Britanie și Canada, transmite Agerpres.

Premierul va încheia acest turneu în Statele Unite, unde se va întâlni vineri cu președintele Joe Biden.

Discuțiile cu Biden ar trebui să reafirme cooperarea Japonia-SUA și conceptul de regiune "Indo-Pacifică liberă și deschisă", a declarat Kishida reporterilor duminică, folosind un alt termen pentru a desemna regiunea Asia-Pacific.

Cei doi lideri sunt așteptați să discute probleme de securitate și mai ales invazia Ucrainei de către Rusia.

De asemenea, se așteaptă ca ei să publice un comunicat comun care să menționeze Taiwanul și denuclearizarea Coreei de Nord, potrivit ziarului japonez Yomiuri Shimbun, citând surse guvernamentale japoneze anonime.

Kishida a spus că va discuta cu Biden despre întărirea politicii de apărare a Japoniei.

Japonia, care a numit China o "provocare strategică fără precedent" pentru securitatea ei, a aprobat luna trecută o revizuire majoră a doctrinei sale de apărare, care prevede o creștere semnificativă a cheltuielilor militare pe cinci ani.

Următorul summit al șefilor de stat ai țărilor G7 este programat în mai la Hiroshima (vestul Japoniei), oraș devastat de primul bombardament atomic din istorie în 1945.

Kishida a spus că dorește să reafirme de asemenea în acest an "solidaritatea" țărilor G7 cu Ucraina, dar și cu "țările din Sud" asupra unor diverse fronturi precum schimbările climatice și crizele alimentară și energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău