Prim-ministrul Dorin Recean, la „Moldova Digital Summit”: Sunt foarte bucuros să spun că Rep. Moldova în prezent este suficient de matură în sectorul IT

  • 15 Iunie 12:15
Prim-ministrul Dorin Recean, la „Moldova Digital Summit”: Sunt foarte bucuros să spun că Rep. Moldova în prezent este suficient de matură în sectorul IT

Experți internaționali au venit la Chișinău pentru a discuta despre provocările și oportunitățile viitorului digital în cadrul evenimentului „Moldova Digital Summit 2023”, unde experți notorii din România, Estonia, Letonia, Marea Britanie, Belgia și SUA împărtășesc din experiența lor cu privire inovațiile tehnologice și aspecte de reglementare a inteligenței artificiale. La Summit, vor fi anunțate noile servicii digitale, concepute pentru ca Republica Moldova să se mențină în topul țărilor cu servicii publice digitale în beneficiul cetățenilor, dar și pentru a avea legături mai transparente, o guvernanță eficientă și deschidere pentru afaceri și investiții, scrie Radio Chișinău.

Sub patronajul prim-ministrului Dorin Recean, Guvernul găzduiește astăzi, 15 iunie „Moldova Digital Summit„ - eveniment organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu partenerii strategici pentru a evidenția cooperarea în formarea unui spațiu digital comun și fără granițe, încurajarea creșterii economice durabile, susținerea unui stat digital, care să aducă schimbări pozitive în întreaga societate, în condițiile în care Republica Moldova tinde să adere la Uniunea Europeană.

Prezent la eveniment, Prim-ministrul Rep. Moldova, Dorin Recean a declarat în discursul său că digitalizarea deja este prezentă în Rep. Moldova și este important pentru guvern ca aceasta să aducă mai multă transparență:        

„Sunt foarte bucuros să spun că Rep. Moldova în prezent este suficient de matură în sectorul IT și suntem mândri de valoarea pe care o producem aici. Spre deosebire de 2010 când ne gândeam la digitalizarea în viitor, astăzi digitalizarea se întâmplă deja. Este foarte important pentru noi să revizuim procesele de lucru în guvern și în întreprinderi, pentru că este esențial ca digitalizarea să funcționeze pentru oameni și pentru organizații, să fie centrată pe client și utilizator, să producă oportunități și să reducă dramatic costurile tranzacțiilor”, a spus Dorin Recean.     
Șef Adjunct al Misiunii Ambasadei Statelor Unite la Chișinău, Laura Hruby a menționat că cu acest eveniment Rep. Moldova se poziționează ca un lider din regiune în sectorul IT, iar SUA lucrează în parteneriat cu Rep. Moldova pentru a crea un viitor prosper:       

Noi recunoaștem puterea integrării digitale și abilitatea sa de a transforma industrii și a îmbunătăți viața populației. Viitorul digital este un viitor cu mai puține granițe și mai multă integrare. SUA lucrează în parteneriat cu Rep. Moldova pentru a crea un viitor prosper și democratic, iar digitalizarea are un rol foarte important în acel viitor. Antreprenoriatul și inovarea oferă un potențial foarte mare pentru a trage investii, a crea noi locuri de muncă și a convinge tinerii să-și continue viața și cariera chiar aici în Rep. Moldova”, a afirmat Laura Hruby.     

La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks a accentuat că evenimentul nu este despre prezent, dar e despre viitorul Rep. Moldova, pentru că viitorul ei trebuie să fie digital, iar UE  este angajată să susțină calea digitală a Rep. Moldova, a menționat  Janis Mazeiks:     

Tehnologia modernă face parte din viața noastră de zi cu zi, iar oamenii, afacerile și guvernele trebuie să se ajusteze la inteligența artificială. Noi ne bucurăm să vedem progresul Rep. Moldova în ceea ce privește serviciile electronice, educația și abilitățile în domeniul afacerilor. Noi oferim posibilități noi de comunicare și pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicare. 53 de mii de studenți din 330 de școli studiază domeniul digitalizării, ceea ce înseamnă că Rep. Moldova va alimenta piața IT în următorii ani cu studenți foarte bine pregătiți, care au învățat cu ajutorul partenerilor și a UE. Viitorul Rep. Moldova sunt sigur că va fi digital”, a declarat Janis Mazeiks

Moldova Digital Summit reprezintă evenimentul major al industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) din țara noastră. „Moldova Digital Summit” se va desfășura în perioada 15-17 iunie, în incinta Tekwill.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,26
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:3,6 m/s
Sun
1
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău