Prim-ministra Natalia Gavrilița: Vom face tot posibilul pentru a transforma țara așa încât diaspora să vrea să se întoarcă

  • 12 August 2021 15:05
Prim-ministra Natalia Gavrilița: Vom face tot posibilul pentru a transforma țara așa încât diaspora să vrea să se întoarcă

Premierul Natalia Gavrilița promite că va face tot posibilul, împreună cu echipa Guvernului, pentru a transforma țara așa încât diaspora să vrea să se întoarcă. În opinia sa, oprirea migrației tinerilor și întoarcerea diasporei acasă este cel mai bun indicator al lucrului Guvernului pentru cetățeni. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri virtuale ale premierului cu participanții Taberei DOR 2021, transmite IPN.

Natalia Gavrilița a relatat că prima dată a plecat din Moldova la 16 ani, în Statele Unite ale Americii, unde a câștigat o bursă pentru a învăța acolo timp de un an. A crescut mult și a devenit independentă în acea perioadă. Ea crede că tot atunci și-a dat seama cât de mult iubește Moldova, cât de importante sunt relațiile cu familia, prietenii, de atunci e hotărâtă să facă ceva pentru a îmbunătăți viața moldovenilor și a societății.

„Acum, visul meu în fața dumneavoastră este ca să mențineți legătura cu țara și să reveniți aici cu mare plăcere, regulat. Visez să avem studii de calitate recunoscute internațional, ca să vreți să veniți aici să învățați și să avem lucruri interesante pe care să le faceți când reveniți acasă în vacanță sau cu traiul. Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că nu vă uitați rădăcinile, pentru faptul că continuați să învățați și să vorbiți în limba română, pentru faptul că aveți o legătură cu Moldova și purtați o părticică din Moldova cu voi”, a spus Natalia Gavrilița tinerilor.

Răspunzând la întrebările participanților la tabără într-o atmosferă neformală, prim-ministrul a spus că a avut o copilărie fericită, a participat activ în foarte multe cercuri și activități împreună cu fratele său. A făcut sport, croitorie, dans etc. Crede că aceste activități înlocuiau gadgeturile moderne de astăzi. Era pasionată de cărți, de literatura artistică. Ea a mai spus că și-a dorit să devină sportivă, să meargă la competițiile internaționale, acum preferă drumețiile și înotul. În adolescență a înțeles că vrea să facă ceva pentru dezvoltarea țării.

„Postul de prim-ministru este un vis realizat și sper să realizez și motivele pentru care mi-am dorit acest post ca să contribui la îmbunătățirea vieții moldovenilor”, a adăugat ea.

În opinia premierului, meseriile viitorului sunt cele legate de domeniul IT, dar și profesiile care țin de interacțiunea umană, profesii care ajută oamenii să-și gestioneze viața. Cartea sa preferată este „Paula” de Isabel Allende. Cartea descrie cum e destinul familiei legat de soarta țării. De asemenea, Natalia Gavrilița a spus: „calea succesului pentru a deveni prim-ministru ține de curiozitate și cât mai multe cunoștințe în diverse domenii.

Programul DOR se desfășoară sub patronajul prim-ministrului Republicii Moldova, prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora (BRD), și este destinat copiilor și tinerilor din diasporă, originari din Republica Moldova stabiliți peste hotare dar și celor din Republica Moldova. DOR are misiunea de a sensibiliza copiii și tinerii din generația a doua de migranți privind păstrarea identității culturale, naționale și, respectiv, de a crea legături emoționale cu țara de baștină, Republica Moldova.

Până în prezent, Programul s-a desfășurat pe parcursul a șapte ediții, la care au participat sute de tineri stabiliți cu părinții în mai multe țări ale lumii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău