Primii diplomați ruși expulzați din Statele Unite au ajuns la Moscova

  • 01 Aprilie 2018 17:35
Primii diplomați ruși expulzați din Statele Unite au ajuns la Moscova

Primul avion care transporta diplomați ruși expulzați din Statele Unite ca urmare a otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal a sosit duminică pe aeroportul Vnukovo din Moscova, informează AFP.

Avionul, un Il-96, transporta 46 de diplomați ruși și familiile lor, potrivit agenției de stat TASS. Un al doilea avion cu diplomați expulzați este așteptat la Moscova mai târziu în cursul zilei de duminică.

Potrivit ambasadorului rus în SUA, Anatoli Antonov, cei 60 de diplomați ruși expulzați de la Washington, New York și Seattle au părăsit toți țara la 31 martie. Aceștia, împreună cu familiile, în total 171 de persoane sunt aduși în țară cu două avioane, dintre care unul are prevăzută o scurtă escală la New York.

Urmare a otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia la Salisbury (în sud-vestul Angliei), Statele Unite au anunțat, pe 26 martie, expulzarea a 48 de diplomați ruși atașați la ambasada rusă la Washington și alți 12 care lucrează la misiunea rusă la ONU. De asemenea, au decretat închiderea consulatului rus din Seattle (nord-vest).

În represalii, Moscova a anunțat joi expulzarea a 60 de diplomați americani și închiderea consulatului american de la St. Petersburg.

Tot la 26 martie, au mai anunțat expulzări de diplomați ruși 16 țări din Uniunea Europeană, precum și Canada, Norvegia, Ucraina. Ulterior la această acțiune au aderat și alte state. În total, în cadrul acestei măsuri de retorsiune coordonată a Occidentului, fără precedent chiar și în perioada Războiului rece, au fost expulzați peste 140 de diplomați ruși în Europa, America de Nord și Australia

La rândul ei, Rusia a anunțat măsuri în oglindă. În total, a fost anunțată expulzarea a circa 300 de diplomați de o parte și de alta după otrăvirea cu un agent neurotoxic militar a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia Iulia.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău