Primii curcani crescuți în laborator vor ajunge pe mesele noastre până în 2030

  • 28 Noiembrie 2016 11:46
Primii curcani crescuți în laborator vor ajunge pe mesele noastre până în 2030

Winston Churchill prezicea în 1931 că peste 50 de ani carnea folosită la gătit va fi crescută în laborator, pentru că este absurd să crești o pasăre întreagă doar pentru anumite părți ale sale.

Oamenii de știință spun că previziunea sa este pe cale să se împlinească în următorii ani, chiar dacă termenul avansat de britanic a fost depășit.

Potrivit acestora, primii curcani crescuți în laborator vor ajunge pe mesele noastre până în 2030, arată The Telegraph.

Paul Mozdziak, cercetator la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, este de parere ca in cel mult 15 ani pasarile crescute in ferme vor fi inlocuite de cele crescute direct in laborator.

"In cativa ani de acum inainte, cand oamenii vor fi in supermarket incercand sa decida daca sa cumpere carne traditionala sau cultivata, sunt 100% sigur ca aceasta carne de cultura va fi la fel de ieftina, daca nu cumva mai ieftina", a declarat el. 

Desi ideea de a creste carne in laborator nu suna bine pentru multi, este sprijinita de activistii de mediu si de cei care militeaza pentru drepturile animalelor - emisiile de gaze cu efect sera rezultate din cresterea animalelor mari ar disparea, iar pasarile nu ar mai fi chinuite in "bateriile" in care cresc.

In plus, sondajele derulate pana acum au aratat ca vegetarienii ar consuma carne daca aceasta ar fi crescuta in laborator, asa ca o piata noua ar putea sa apara.

Cum am obtine carnea in laborator? Dintr-un mic fragment de piept de curcan, cu fibre de muschi, care ar fi plasat intr-o "supa" de aminoacizi si zahar. Celulele recoltate ar fi astfel pacalite ca se afla in continuare in curcan si s-ar divide in mod repetat. O singura astfel de celula s-ar divide de 75 de ori in trei luni.

Totusi, metoda nu e chiar una eficienta, nefiind perfectata suficient. Cand primul hamburger de cultura a fost creat, in 2013, tot in conditii de la laborator, a durat trei luni si costul total al producerii sale a ajuns la peste 250.000 de dolari.

In lume, multi oameni de stiinta incearca sa gaseasca o cale de a obtine carne, in laborator, la preturi rezonabile si in timp scurt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,03 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău