Primele sisteme rusești antirachetă S-400 destinate Turciei vor fi îmbarcate duminică în avioane-cargo

  • 07 Iulie 2019 08:51
Primele sisteme rusești antirachetă S-400 destinate Turciei vor fi îmbarcate duminică în avioane-cargo

Prima baterie a unui sistem avansat de apărare antiaeriană rusesc S-400 va fi încărcată în această duminică la bordul a două avioane-cargo rusești și este așteptată să sosească săptămâna viitoare în Turcia, a anunțat televiziunea turcă Haberturk, citată de dpa.

Țări aliate în cadrul NATO, Turcia și SUA se află în centrul unei dispute aprinse cu privire la achiziționarea de către Ankara a sistemului de rachete sol-aer S-400 de la Rusia.

O echipă tehnică din Rusia se va deplasa luni în Turcia pentru a superviza instalarea sistemului de rachete, a indicat Haberturk, fără a cita surse, scrie agerpres.ro.

SUA au amenințat Turcia cu sancțiuni și cu eliminarea iminentă din programul de avioane de luptă americane F-35 dacă aceasta va merge înainte cu respectivul contract cu Rusia, amintește Pagina de Rusia.

Washingtonul susține că sistemul de rachete avansat rusesc reprezintă o amenințare pentru F-35 și că Turcia nu le poate avea pe amândouă.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan încă mai speră să rezolve disputa, după întâlnirea recentă cu președintele american Donald Trump la summitul G20 din Japonia.

Erdogan declarase la sfârșitul săptămânii trecute că el nu crede că Washingtonul va impune Turciei sancțiuni, având în vedere că cele două țări sunt „aliate strategice”.

Guvernul turc nu a confirmat data exactă a livrării S-400, Erdogan și ministrul său de externe menționând doar mijlocul lunii iulie.

Mai multe media turce au indicat că sistemul rusesc S-400 va fi instalat la baza militară Murted din Ankara.

Baza fusese cunoscută până recent sub numele de Akinci, dar denumirea sa a fost schimbată după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016 condusă de către o facțiune a armatei. Akinci a fost baza de unde proveneau cei mai mulți militari care au sprijinit lovitura de stat eșuată.

Contractul cu Turcia cu privire la livrarea de S-400 este pus în aplicare în conformitate cu planul stabilit, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând informațiile apărute în mass-media potrivit cărora furnizarea de sisteme de rachete de apărare aeriană ar putea începe în zilele următoare.

„Din partea Kremlinului, eu pot să confirm că tranzacția privind S-400 se realizează conform planului”, a indicat Peskov, citat de agenția de presă RIA Novosti.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău